Епископ Поликарп отслужи молебен за здраве 6 г. след адското земетресение в Перник, посъветва: В моменти на изпитания да се обърнем към духовното и да градим дадените ни от Бог таланти

Кметът Церовска: Спомням си всичко, което изживях през 2012 г., отпуснаха ни 26 млн. лв. за преодоляване на щетите от труса, изградихме детска градина и много общински обекти

 

Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи молебен за здраве по повод шестата годишнина от голямото земетресение, което разтърси Перник.

В църковния ритуал, който се състоя пред централния храм „Св. Иван Рилски”, се включиха и пернишките отци Борис, Николай и Людмил, както и отец Никанор от Гигинския манастир.

Всички отправиха молитва към Господ да бди над Перник, за да не се случват повече подобни природни катаклизми, и благодариха, че земетресението не е отнело човешки живот. 

„От името на патриарх Неофит и от свое име ви пожелавам Бог да ви пази, да ви закриля. И не само вас, а цялата ни Родина“ – така Белоградчишкият епископ Поликарп се обърна към събрали се вчера пред централния храм „Свети Иван Рилски” миряни. „В такива дни разбираме колко мимолетно е всичко около нас. Човек не бива да пренебрегва материалното, което го заобикаля. Напротив – трябва да се труди, да го обогатява и надгражда. Всеки има талант, който трябва да разработва. Но нека онова, което е материално, да не заменя, да не отхвърля, да не заличава духовното, което трябва да има предимство в нашия живот. Затова тези моменти на различни изпитания в нашия живот ни насърчават да положим духовното в основа на нашия живот и да градим оттам това, което Бог ни е дал като талант“ – каза още епископът. Той пожела по молитвите на свети Иван Рилски, небесния закрилник на Перник, небесния покровител на цяла България, Бог да снисхожда и оттук нататък такива земетресения и проблеми да не ни събират и да не ни обединяват, а само единствено да има радост и мир в Бога. В словото си пред перничани епископ Поликарп напомни, че в дни на бедствия и скърби трябва да сме обединени и да си помагаме.

На молебена присъстваха кметът на общината Вяра Церовска и заместниците й, народният представител Александър Александров,  областният управител Ирена Соколова, председателят на ОбС Иво Савов, общински съветници и десетки миряни, дошли да отправят своите молитви за здраве. „Аз лично си спомням всичко, това, което изживях на 22 май 2012 г. като лекар, майка, дъщеря, съпруга и съсед. Знам, че тези последствия не бяха в този кратък миг, всичко това продължи. С този молебен трябва да бъдем заедно, обединени и да вярваме, да си помагаме и да бъдем настойчиви, един до друг, тогава, когато имаме проблеми и задачи да изграждаме“, сподели кметът Вяра Церовска. Градоначалникът уточни, че до момента от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет са отпуснати над 26 милиона лева за преодоляване на щетите от труса, люлял Перник с магнитуд 5,8 по Рихтер. „Много са нещата, които се случиха и които промениха облика на Перник благодарение на тези средства. Факт е вече изградената детска градина в Батановци, както и много други общински обекти. Приключи изграждането на читалището в село Драгичево, в момента започва изграждането на читалището в квартал „Бела вода“. Много са църковните обекти, които получиха средства, за да възстановят своя вид, както и домовете на перничани, за да могат да възстановят не само духовния си живот, но и материалните щети“, посочи още кметът Вяра Церовска.

Близо 50 милиона поискахме, за да се преборим с щетите от земетресението, от които бяха отпуснати половината. И в другите общини все още има обекти, за които изискваме средства. За Радомир бяха отпуснати 1,3 милиона лева, още около 300 000 лева дойдоха за малките общини. Има още няколко храма, които очакват пари за възстановяване. Но най-напред благодарността ни е към Бога, че ни пощади и нямаше човешки жертви преди шест години. Страданието ни обедини, направи ни по-сплотени, научи ни, че не материалното, а духовното е най-важното. Припомни ни, че този живот не е стремеж към пари, а стремеж заедно на извървим пътя”, каза областният управител Ирена Соколова.

След светия ритуал беше раздаден и агнешки курбан за здраве на жителите на общината.