Представителят на общината Кирил Станчев: Отделения в кюстендилската болница няма да се закриват

Отделения в кюстендилската болница няма да се закриват, стана ясно на редовното годишно общо събрание на собствениците на кюстендилската болница. Разбра се, че съветът на директорите на кюстендилската болница остава същият в състав: д-р Александър Величков, д-р Людмил Стоянов и д-р Евелина Маринова, която е представителят на мажоритарния собственик на болницата – Министерството на здравеопазването. Скоро се планира ново общо събрание, тъй като Маринова се очаква да замине да работи в чужбина. Бяха приети докладът за дейността на лечебното заведение през 2017 г., както и финансовият отчет, но общото събрание не освободи от отговорност Съвета на директорите заради отрицателния счетоводен резултат.
“Това не ме притеснява, случва се винаги при отрицателен счетоводен резултат. Той е в размер на 522 000 лв. за 2017 г. и представлява разликата между приходите и разходите на болницата. Причината за него е в проблемите, които се натрупват през последните 3 години. Това е неразплатена надлимитна дейност в размер на 644 000 лв., от години не са променяни цените на клиничните пътеки. Искам да отбележа, че средствата, които се дават за здравеопазване, наистина са нараснали трикратно в последните години, но цените на пътеките не са се променяли, т.е. болницата получава за дейност от здравната каса едно и също. Това увеличение на парите за здравеопазване отива в други пера, а не в перо „болници”. Освен това административното покачване на минималната работна заплата с всяка изминала година непрекъснато покачва разходите за заплати, без да има увеличение на приходите”, коментира пред „Дарик” изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Никола Василиев” д-р Александър Величков.
Представителят на община Кюстендил, общинският съветник Кирил Станчев, гласува по всички точки от дневния ред на общото събрание „въздържал се”, каквото бе решението на Общинския съвет. “Зададох въпроси на изпълнителния директор във връзка с доклада и отчета на болницата. Налице е отрицателен баланс, но по думите му не са налице забавяния на плащания към лекари и сестри и за в бъдеще няма да се наблюдават такива. Няма да се закриват други отделения, каквито притеснения имат граждани”, каза Кирил Станчев.