Собственикът на “Самел-90“ инж. П. Георгиев откри в Самоков първия завод за производство на бронирани автомобили у нас, инвестицията е за 5 млн. лв.

Купуването на готови изделия от чужбина е пълно безумие и хвърляне на пари, ще се открият десетки нови работни места, каза инж. Георгиев

Първата в България база за производство на бронирани автомобили, която се намира в “Самел-90“ в Самоков, бе официално открита от собственика на завода инж. Петър Георгиев. „Самел-90” АД вече е подписал договор с швейцарска фирма за доставка на части за бронирани автомобили.

В новия цех ще се открият няколко десетки нови работни места. Инвестицията от около 5 млн. лв. е свързана с нова технологична линия за производство и оборудване на различни видове бронирани машини и асемблиране на автомобили за нуждите на Министерството на отбраната, МВР и за клиенти в чужбина. Първите български автомобили вече са произведени и бяха представени на откриването. Отвън ще бъдат доставяни само шаситата и двигателите на автомобилите.

В новия цех ще се произвеждат бронираните кабини със съответната степен на защита, след което ще се монтират на шаситата. Допълнително във фирмата ще бъде извършван монтаж на различно оборудване за комуникации, радиоелектронна борба, електрооптични прибори, различно въоръжение и друга специализирана техника. Ще бъдат предлагани също и бронирани машини, специално проектирани като комуникационни пунктове, мобилни системи за управление на огъня, линейки и др. Според специалистите бронираните автомобили са проектирани така, че да защитят екипажите и техниката при всякакви рискови ситуации и нападения – както с огнестрелни оръжия, така и с взривни устройства и мини. В производството в новия цех се използват модерни технологии, машини и материали.
Стремежът е родни фирми да участват във възможно най-голяма степен в проектите за модернизация на българската армия и полиция.
Именно с такава цел с партньорската фирма IAG вече е образувано смесеното дружество „СамAрм”.
Новото производство на дружеството ще бъде представено на военното изложение „Хемус“ в Пловдив в края на м. май. Собственикът на „Самел-90“ инж. Петър Георгиев изтъкна, че над 50 години фирмата предоставя комуникационно обслужване и произвежда радиосмутители, като 90% от продукцията е предназначена за износ. По думите му ноу-хау по проекта може да достигне стойност от 50 млн. лв.

Зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов подчерта, че се отчита тенденция на повишаване на инвестициите в производството. През последната година ускорено се развива машиностроенето и автомобилостроенето, за което свидетелства и днешната инвестиция, която е част от реализирания ръст от 7.2% на инвестициите в страната през първото тримесечие на 2018 г., посочи Борисов, цитиран от пресцентъра на икономическото министерство. По думите му реализирането на проекта е изключително позитивен сигнал за отбранителната индустрия, която има важно значение и като сектор от икономиката, който осигурява сериозни приходи и висококвалифицирани работни места. „Оценяваме високо непрекъснатия стремеж да се развиват производствените мощности, да се разширява и усъвършенства гамата на произвежданите продукти, да се въвеждат съвременни технологични и иновативни решения в сферата“, допълни той.

От своя страна д-р инж. Антон Стефов – изпълнителен директор на „Интернешенъл Арморед Груп“, посочи, че неговата компания има 20-годишен опит в областта на дизайна и производството на бронирани автомобили и стъкла, както и заводи в редица държави. Дружествата от отбранителната индустрия „Самел-90“ и „Интернешенъл Арморед Груп БГ“ са обединили усилията си в компания “САМАРМ” за съвместно сътрудничество за ново производство и оборудване на различни видове бронирани машини, които ще се произвеждат в България и ще отговарят на най-съвременните изисквания на НАТО. „Това беше моята цел, която от доста години я замислям – да покажа на хората, че тук, в България, всичко може да се прави, а не да се купува изцяло готово изделие отвън, това е едно безумие и хвърляне на пари. Успяхме да покажем за много кратко време какво можем да правим в „Самел“, сподели пред „Вяра“ инж. Петър Георгиев. На откриването на „САМАРМ“ присъстваха: зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков, генерал Аню Ангелов – съветник на премиера по отбраната, бригаден генерал Красимир Кънев – директор дирекция „Проектно управление“, Щаб на отбраната полковник Димитър Митев – началник „Комуникационно-информационни системи”, Командване на Сухопътните войски, Министерство на отбраната полковник Николай Андонов – началник-служба Началник сектор, отдел Логистика, Командване на Сухопътните войски, Министерство на отбраната полковник доктор инженер Димитър Кирков – директор на Института по отбраната „Професор Цветан Лазаров“, и мн. др.