Спортното училище в Самоков „Никола Велчев“ изпрати випуск, пълен с шампиони и отличници

За поредна година Спортното училище „Никола Велчев“ в Самоков, изпрати с много настроение, музика, вълнение и малко тъга  20 изваяни и стилни зрелостници от Випуск 2018г. Тържественото изпращане се проведе в двора на школото и въпреки че валеше дъжд, пожеланията към випуска беше да им върви в живота като по вода. Празникът започна с националния химн и изнасяне знамето на училището. Найдобре представилите се в спорта и учението бяха наградени

Осем години времето бе отмервано от школския звънец и бе изпълнено с труд  в учебните и тренировъчните часове.  Изминалата учебна година беше много успешна, за възпитаниците, те спечелиха множество медали, покриха квоти за световни първенства, заслужиха отличия от Балкански и европейски състезания.

Абитуриентите бяха уважени от Светла Костова – директор на СУ“Никола Велчев“, Силвия Стойчева-председател на ОбС- Самоков, Люба Кленова – зам. кмет, Васил Сайменов- зам.кмет, Наташа Захариева – бивш многоуважаван директор на училището, родители и бивши възпитаници на школото.

Тържествено слово, с пожелание за здраве и бъдещи успехи, отправи директорът Светла Костова.

“Гордеем се с вас и отличията ви  в различните области на науката. Днес открито и гордо мога да кажа, вие знаете и можете. Приемете предизвикателствата на живота и го подчинете на своята воля. Бъдете разумни но смели, бъдете силни. Помнете, вие сте възпитаници на СУ “Никола Велчев“ и то ще бъде отворено винаги за вас. Пазете спомена за един учител в стръмното ръка ви подал. На добър час, скъпи мой момичета и момчета!“- каза в приветственото си слово директорът Светла Костова.

Отличници на Випуск 2018г са Ивелина Крумова, Христо Димов, Денис Кокушев, Мартина Попова, Йоана Маринкова, Симеон Огнянов, Петко Пашов,Марио Маноилов.

С високи спортни постижения са зрелостниците Йоана Маринкова- републиканска и европейска шампионка по борба, Христо Димов- републикански шампион по борба, Денис Кокушев- републикански шампион по борба, Филип Радойков- републикански шампион по борба и бронзов медалист, биатлонистката Стоянка Витанова- спечелила престижни места във всички дисциплини. Бурно бе аплодиран  националният състезател по ски бягане Симеон Огнянов- носител на купа“Надежди“ и множество отличия в различни дисциплини, участия в световни първенства балкански купи и многократен републикански шампион.Огнянов е  участвал в световно първенство в Тополино – Италия.  Личен треньор през годините му бе Лиляна Кръстева. Негови горди родители са Александрина и Недялко Огнянови, които е бивш състезател по борба и възпитаник на същото школо.

Сред тазгодишните абитуриенти е и ски бегачката Христина Митева. Тя  също е носител на множество отличия, участвала е за купа“Надежди“ завоювала 12 място при участие на Световно първенство, участвала е на балкански купи с множество престижни класирания. През годините е завоювала  20 златни, 10 сребърни и 6 бронзови медала.  На всички абитуриенти бяха раздадени възпоменателни плакети.

В знак на благодарност абитуриентите отрупаха с букети любимата им класна Галя Попова и личните им треньори. Най много букети получи зам. -директорката по спортната част  Елена Ненкова, треньорката на ски бягане Лиляна Кръстева, треньорката по биатлон Вася Йорданова  и много др.

“Завършването на спортното училище е важен момент в живота ми, тук получих образованието си, научих се на дисциплина и възпитание”, каза Хриси Митева . Тя е състезател по ски бягане на СК“ Рилски скиор“ с личен треньор Лили Кръстева. .
“Престоят ми в спортното училище ми е дал много.  В мен ще остават най-хубавите спомени от това училище. Личен треньор ми беше Димитър Магаев.Тук има възможност успешно да се съчетават учение и тренировки. С шампионските титли увенчахме по най-добрия начин вложените усилия”, коментира Марио  Маноилов които е от Дупница. Марио пристигна в школото с невероятен звяр  Форд „Мустанг“ Негови горди родите ли са Диана и Младен Петрови. Марио ще продължи образованието си в НСА-София.

“В спортното училище съм от пети  клас, тогава започнах да тренирам борба . Спомням си, че треньорът дойде в старото ми училище избра ме, заедно с още няколко съученици и така започнахме да се готвим” – разказа Радослав Каймаканов . Той ще кандидатства в Нов български университет .  Негови горди родители са Наталия и Станислав Каймаканови.

“Спокойна съм за нашите 12-класници, защото те преминаха нелекото обучение на спортното училище, където се съчетава спортна и общообразователна подготовка. Научени са от своите учители и треньори как да се борят с проблемите и как да побеждават”, коментират родители .

В края на празника всички се сбогуваха със знамето светиня на училището и си пожелаха на добър път, броейки, както е традицията, до 12.