Кметът Джамбазов връчи плакет на секретаря Даниела Методиева за 120-ия юбилей на читалището в Долна баня

Почетен член на настоятелството стана дългогодишният ръководител дамската група за градски песни Ангел Бояджиев

Долна баня тържествено отбеляза 120-ата годишнина от основаването на Образцово народно читалище “Рила-1898”.

Празничният концерт в големия читалищен салон започна с българския химн, след което тържествено слово произнесе председателката на настоятелството на културния институт Маргарита Стефанова. Поздрав към стотиците читалищни дейци, самодейци и граждани по повод юбилея отправи и кметът на общината Владимир Джамбазов, който подари на секретарката на читалището Даниела Методиева специален плакет.

Специално за годишнината грамота получи долнобанското читалище от председателя на Съюза на народните читалища Николай Дойнов, а поздравителен адрес за юбилея отправи и Радка Енчева-Кочева от Регионалия еспертно-консултативен и информационен център “Читалища” – Пазарджик, които имат с долнобанските си колеги дружба от три години.

С решение на настоятелството на читалището за юбилея почетен член стана дългогодишният ръководител и корепетитор на дамската група за градски песни „Сладък спомен” Ангел Бояджиев, който получи и грамота от Съюза на народните читалища за дългогодишна дейност. Със същата грамота на Съюза на народните читалища бяха удостоени още девет самодейци: Венета Стринска, Радостина Велчева, Ангелина Грозева, Иван Захариев, Стели Черешарова, Станимир Станков, Кристин Николова, Теодора и Габриела Радеви.

Цветя и поздравления получиха долнобанските читалищни дейци и самодейци от своите колеги от Народно читалище “Слънце-1879” – Ихтиман, както и още местни организации и институции.

Сред официалните гости на тържествения концерт бяха още и председателката на Общинския съвет Лиляна Драганова, енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров, общински съветници, почетни членове на читалището, бивши самодейци и много граждани.

За юбилея на културния институт в празничния концерт взеха участие освен читалищните колективи, състави и групи, така и гостите от фолклорен ансамбъл “Славейче” от Пещера с художествен ръководител Елена Баренска, която преди години беше ръководител на долнобанския читалищен танцов състав.

Празникът завърши с изискан коктейл в малкия салон на читалището с много наздравици, спомени и разкази за отминалите години.