МБАЛ-Самоков сключи договор с РЗОК по 99 клинични пътеки, управителят д-р Ковачка: Вероятно ще лекуваме по-малко болни, дано бюджетът да се преразгледа

МБАЛ-Самоков сключи нов рамков договор с РЗОК за оказване на извънболнична специализирана медицинска помощ в пълния пакет, по който са работили и досега. „Продължаваме да изследваме хормони, да правим туморни маркери и т.н. Както е известно, в МБАЛ разполагаме с апаратура за образна диагностика, имаме обща и клинична патология, физикална и рехабилитационна медицина – всичко това е извънболнична помощ“ – оповестиха от ръководството на болницата. „На 23 май сключихме рамков договор с РЗОК за оказване на болнична медицинска помощ по 99 клинични пътеки, с което имаме един прогнозен бюджет, който е колкото миналата година, не е намален. Това ни дава възможност да направим прогноза за устойчивостта на лечебното заведение при новите условия. Сключили сме договор за 12 амбулаторни процедури и една клинична процедура. Това е максималното за една общинска болница. Лошото е, че цените на пътеките са нови, някои от тях са леко завишени. Но когато има лимит, който е съобразен на исторически принцип с лимит от предходните години, ние със същите пари ще излекуваме по-малко болни, защото парите ще ги достигнем по-рано. Ако има някаква актуализация на този бюджет, ще информирам периодично. На този етап това е бюджетът, който ни е даден. На базата на този прогнозен бюджет ние ще преразгледаме работните заплати. Няма да имаме бюджет за сериозни  промени“ – информира д-р Красимира Ковачка – управител на МБАЛ-Самоков.

В болницата е имало проверка от Здравната каса съвместно с Министерството на здравеопазването отностно разрешителното за дейност и нивата на компетентност. „Има болници, на които отказаха сключване на договори за някои пътеки именно заради тези нива. В МБАЛ-Самоков всичко мина прекрасно, всичко беше потвърдено и нямахме забележка към рамковия договор“ – уточни още д-р Ковачка. Клиничните пътеки са поставени на входа на всяко отделение заедно с техните цени. Поставени са на регистратурата на болницата и всеки пациент може да види съответната пътека дали е договорена с МБАЛ-Самоков.

МБАЛ-Самоков ще работи по 99 клинични пътеки. “Това е максимален праг за общинските болници. Имаме вече и прогнозен бюджет до края на годината. Сключихме договор с извънболнична помощ в секторите клинична лаборатория, образна диагностика, клинична патология в обема, който сме работили досега. Там нямаме никакъв отказ. Отделно имаме сключен договор за процедури, които ще изпълняваме. При новите условия ще обсъдим следваща крачка за работните заплати, които ще бъдат по нови индикатори, в зависимост от приноса на всеки в работата в съответното отделение“ – каза още д-р Ковачка.

„Вероятно ще се появят трудности, тъй като някои от клиничните пътеки са по-скъпи през тази година, а бюджетът на болницата е като миналогодишния. Това е голям проблем. Това, което ни е дадено прогнозно, ежемесечно не надвишава това, което имахме за 2017 г. и първото полугодие на 2018 г. При новите цени на пътеките това означава, че броят на болните, които ще лекуваме, ще е по-малък. Естествено, в следващата година ще пострадат показателите ни на болницата като използваемост на леглата. Затова аз се надявам, че ще има преразглеждане на този бюджет, ние няма да допуснем да връщаме пациенти, всички ще бъдат  лекувани, независимо от лимита“ – заяви вчера по време на среща с медиите д-р Ковачка.