Сиеста: На чаша обедно кафе шефката на съда в Дупница Ели Скоклева се похвали: Нямаме регламентирано работно време

Ели Скоклева, Мирослав Саневски, Михаил Малчев, Юлиян Крумов и Даниела Методиева – в гръб

Съдия №1 на Дупница се радваше на следобедното слънце в компанията на съдия Мирослав Саневски, колегата му Михаил Малчев, прокурорите Юлиян Крумов и Даниела Методиева

 

Административният ръководител на дупнишкия съд съдия Ели Скоклева разпуска на припек и сладка раздумка в компанията на прокурори и съдии от дупнишката Темида в “Синьото кафе”. Около кръглата масичка в кафенето, освен съдия Скоклева, бяха седнали още новоназначеният съдия Мирослав Саневски, колегата му Михаил Малчев, прокурорът Юлиян Крумов и прокурор Даниела Методиева.

Служители на вестник „Вяра“ уловиха този паметен миг и веднага зададоха въпроси на веселата компания какво правят в кафето в разгара на работния ден, вместо да се потят над сложните юридически казуси. Тъй като часът беше 13,23, попитахме дали са в обедна почивка.

Съдия Ели Скоклева единствена отговори: „Магистратите нямат работно време, те са на ненормиран работен ден. Няма часови пояси за почивка и работа.“

Веднага възразихме, че цялата общественост знае, че обедната почивка за магистратите е между 12 и 13 часа или между 12,30 и 13,30 часа, което означава, че може би те имат още около 5 минути, за да приключат с кафето.

Ели Скоклева беше категорична: „Не, нямаме 5 минути, няма такова нещо, няма такъв регламент.“

По този повод ръководството на вестник „Вяра“ ще поиска по Закона за достъп до информацията да ни бъде предоставен Правилникът за вътрешния ред в Районен съд-Дупница и Районна прокуратура-Дупница.

Друг е въпросът доколко е редно да се демонстрират близки отношения между съдиите, които решават делата, и прокурорите, които са от другата страна на бариерата в наказателния процес. За гражданите, медиите и обществеността по принцип е неприемливо магистратите, които получават едни от най- високите заплати сред държавните служители, да не си уплътняват работното време. Симбиозата между съдии и прокурори винаги е била обект на най-оживени коментари.

„Възможно е да празнуват увеличаването на заплатите, възможно е да са си спретнали съвместно тържество, тъй като във вторник възнагражденията на всички магистрати бяха увеличени. Най- странното обаче е, че в Дупница съдии и прокурори в този състав, а също и в по-голям от 2 години ги виждаме да си седят по централните дупнишки кафенета – “Синьото кафе”, малко по- надолу в пицарията и се шегуваме, ако искате среща с магистратите, не е необходимо да ходите до съда, отидете в кафенетата“, коментираха граждани.

На съседна маса до магистратите беше и бившият председател на Икономическата комисия към ОбС Георги Георгиев – общински съветник и лидер на либералите в града, имаше и адвокати.

Любопитна подробност е, че срещу Михаил Малчев и Мирослав Саневски, както и срещу колегата им Иван Димитров има сигнал до Висшия съдебен съвет. Той е подаден от адвокатите на стопанката на санаториума в Сапарева баня Иска Генкова- Капаноглу.

Пред в. „Вяра” бизнесдамата Искра Генкова-Капаноглу съобщи, че с натъкмени документи юристката Ирена Савова запорира фирмените сметки с претенцията за над 2,7 млн. лв. Сагата е жестока, тъй като Савова е била дясна ръка на Искра Генкова в продължение на много години, за което е получавала космически хонорар от 17 400 лв. на месец. Със случая се зае и Окръжна прокуратура, и следствието в Кюстендил.

„Преди години прекратих договора с нея, но преди месеци разбрах, че съм осъдена да й плащам до ден днешен”, уточни  Генкова и добави, че трима дупнишки съдии са пренебрегнали експертиза на Любомир Галов и Татяна Кръстева за „кражба на подпис” по договор и са се произнесли в полза на Савова. Така се оказва, че сметките на три фирми са под запор и работата им е блокирана. Историята започва в средата на 2008 г. между „Лега Консулт” ЕООД (сега ООД), с едноличен собственик на капитала адв. Ирена Иванова Савова, и три дружества, в чиито органи на управление участва Искра Генкова-Капаноглу, са сключени договори за абонаментно консултантско обслужване. Две от тези дружества са „Специализирана болница за рехабилитация – Банкя” АД и „Специализирана болница за рехабилитация – Сапарева баня” АД. По силата на тези договори „Лега Консулт”  ЕООД е било задължено да извършва правни консултации, да изготвя становища и договори. Общият месечен абонамент по трите договора е възлизал на 17 400,00 лева, считано от месец ноември 2008 г.

Постепенно работата по сключените договори намалява и в средата на 2011 г. те са прекратени.

Генкова обжалва решението на магистратите от Дупница пред съда в Кюстендил. След протеста Окръжният съд върна делото в Дупница за доразглеждане и доразследване.

Миналата седмица стана ясно, че Иван Димитров си даде отвод по гледаните от него дела по казуса. Очаква се и двамата му колеги да го последват.

А иначе Висшият съдебен съвет вече излезе с нарочно произнасяне миналата година срещу магистрати, които разпиваха в работно време.

Шефката на Районната прокуратура във Варна Цветанка Гетова и заместничката й Милена Даскалова изгоряха и се разделиха с постовете си, след като прекарали цял следобед в ресторант. Изявата им била документирана от техни колеги от Окръжната и Апелативната прокуратура във Варна след подаден сигнал. Преди това Гетова и Даскалова били на работните си места, но още в 13,38 ч. пристигнали със служебен автомобил във варненско заведение, поръчали храна и алкохол и не се върнали на работа. Сигналът бил за това, че “прокурори на ръководни позиции употребяват алкохол в работно време извън прокуратурата, в 15,30 часа”.

Пристигналите на място проверяващи констатирали, че колежките им са в заведението, снели обяснения от сервитьорите и изискали касов бон за консумираните от Гетова и Даскалова храни и напитки. Сметката до 15,30 часа показала следната консумация: 5 ракии “Бургас 63”, 1 ракия “Бургаска мускатова”, 2 пъти уиски “Джак Даниелс”, 2 бири “Туборг” и 1 минерална вода (от прокуратурата не посочват грамажа на поръчките).

“Въпреки че поведението им е установено от горестоящи прокурори от АП – Варна и ОП – Варна, Гетова и Даскалова си поръчали допълнително по една бира и продължили пребиваването си в ресторанта”, поясняват от държавното обвинение. Проверяващите си тръгнали след ревизията, но Гетова и Даскалова останали до около 21,00 ч.

Искането за образуване на дисциплинарни дела, освен за уронване престижа на съдебната власт, е и заради грубо нарушаване на утвърдените в обществото разбирания за благоприличие, висок морал и почтеност, уточняват от прокуратурата.

В мотивите за отстраняването на Цветанка Гетова и Милена Даскалова се подчертава, че едната е станала баба, но наложеното наказание не е за това, че са празнували, яли и пили, а заради неспазване на работното време.