Кметът Райна Александрова: Чистотата около това място е грижа на хората, ако оставят след себе си отпадъци – сами трябва да ги съберат

В боклуци е потънала беседката над дупнишкото село Самораново.

Мястото за отдих в близост до гората е любимо за разходка на местните хора сред природата, но безобразно изхвърлените отпадъци развалят идилията. Дерето до беседката се е превърнало в контейнер. В самата постройка са зарязани кенчета от бира, хартийки и пластмасови чашки.

Райна Александрова.

Дори стряскащите надписи да не се замърсява, не са стреснали някои от посетителите. Едно от надрасканите с флумастер предупреждения гласи: „Пази чисто, олигофрен”, но явно и по-грубото послание не върши работа.

„Беседката е построена на доброволни начала и е доста нависоко над селото. Чистотата около нея е грижа на хората, от тях зависи. Всеки, който ходи да отдъхва там или да се събира с приятели, сам трябва да почисти след себе си. Мястото е доста нависоко и хората трябва да осъзнаят, че за да им е чисто, те трябва сами да си съберат отпадъците. Кметството носи отговорност за чистотата в селото”, коментира кметът Райна Александрова.

Не по-различно и е и друго място за отдих по-високо в планината над селото. Около чешмата и барбекюто кошчето за отпадъци прелива и е пълно с найлонови чантички с опаковки от бира, пластмасови бутилки и други отпадъци. Често в гората може да бъдат забелязани и изхвърлени чашки за кафе.

Боклуците в планината, въпреки че възмущават, не бива да са изненада. Миналата година заслонът под връх Мусала беше заринат от камари боклуци. През 2016 г. пък доброволци изринаха 13 тона боклук от самия Мусала. Въпросът е дали туристите, които зарязват отпадъците си сред природата, знаят, че найлоновите торбички имат между 15 и 100 години време да се разградят в природата. Кенчетата от бира и газирани напитки се разпадат след 80 до 100 години, а пластмасовите изделия са едва ли не вечни. Помислете пак, когато хвърляте боклуци в някоя река, дере или поляна…