Каракачанов: Марешки да си пие хапчетата и да не се занимава с армията

Никой не гледа сериозно на изцепките на лидера на “Воля” за излизане от НАТО и мораториум върху военните сделки

 

Популистките идеи на лидера на “Воля” Веселин Марешки за отбраната – организирането на референдум за излизането от НАТО и мораториум за военните сделки, получиха логичен отпор. Засега тези предложения не срещат подкрепа в парламентарно представените партии, като единствено от БСП се изказват по-предпазливо за готвените военни разходи.
“Модернизацията на Българската армия няма алтернатива и мога да кажа, че невежеството в сферата на сигурността е не само опасно, но накрая излиза и скъпо”, коментира президентът Румен Радев в сряда.
Военният министър Красимир Каракачанов от своя страна посочи, че “армията и темата за националната сигурност не са поле за евтин популизъм” и призова Марешки да прояви чувство за национална отговорност по тази тема. “Веселин Марешки разбира от лекарства и е по-добре да си пие хапчетата, вместо да се занимава с българската армия”, посочи Каракачанов. Марешки разпозна темата за отбраната през последните седмици, след като участва в сбирка на крайнодесни европейски партии в Ница, после се обяви за провеждането на референдум за излизане на България от НАТО, а на 9 май чества Деня на победата на Червения площад в Москва.

“Патриотите”: Военната техника не е играчка

 

 

“Обединени патриоти” очаквано се обявиха в защита на военните разходи за нови самолети, бронирани машини и патрулни кораби. “Не е играчка самолетът, бронираната машина, фрегатата, това е гаранция, че всички тези социални права, които държавата осигурява, може да ги защити на територията на страната ни”, заяви депутатът Искрен Веселинов. От парламентарната група на патриотите поискаха и санкция за Марешки, защото от трибуната на НС си е позволил обидни квалификации срещу министъра на отбраната Красимир Каракачанов. “Обединени патриоти” категорично подкрепят боеспособността на армията и се надяват в Народното събрание да има консенсус не защото го иска НАТО или друга сила, а заради отговорността пред сънародниците ни”, заяви Веселинов. В сряда лидерът на “Воля” каза в парламента, че “основното обещание на Красимир Каракачанов и колегите му“ било “за високи пенсии, парите за които ще се вземат от намалените разходи за въоръжаване”. “Влизайки в парламента, много бързо забравиха това. Оказа се, че за тях военните играчки са по-важни от съдбата на хората”, допълни Марешки. От “Воля” искат да се спрат проектите за купуване на нов тип изтребители и бронирани машини за общо 3.3 млрд. лева. Те вече минаха през Министерския съвет и предстои да влязат в парламента. Подготвя се и проектът за два нови патрулни кораба, чиято стойност може да достигне 1 млрд. лева.

 

Искрен Веселинов: Политиците си сменят не само пола

 

 

В отговор Веселинов каза, че покрай джендър идеологията политиците били “започнали да си сменят не само пола, но и убежденията, предизборните си програми”.

Следим творческите превъплъщения на Марешки, който през последните месеци прави остри пируети в политическото пространство, изведнъж, както е бил натовец, става антинатовец, както е бил за модернизация, се оказва против, както е бил за бизнеса, се оказва защитник на пенсионерите, отбеляза депутатът. По думите му за патриотите въпросът за превъоръжаването е въпрос на национална сигурност и на национална чест, защото „България ще я има, докато я има Българската армия”. Искрен Веселинов призова “този, който е за излизане от НАТО и едновременно да нямаме армия, да обяви коя външна сила му плаща, актьорите да обявят на кого служат”.

 

БСП: Трябва да има баланс между техника и хора

 

 

Депутатът от БСП Таско Ерменков каза от своя страна, че трябва да има баланс между техника и хора в сферата на отбраната. Според него е важно как ще се харчат парите. Ако ги харчим само за да купуваме, без никакви допълнителни стойности, това е загуба на национален ресурс, смята той. Ако тези средства обаче се използват за съживяване на българското производство, за създаване на работни места, за увеличаване на БВП, от БСП нямат против. По-рано обаче лидерът на БСП Корнелия Нинова се обяви срещу високите харчове за отбрана.

 

ДПС: Военните разходи са необходими

 

 

Депутатът от ДПС Йордан Цонев определи предложенията на Марешки като популизъм. “Като чуете политик да каже за това да не се дават пари, а да се дават за друго, си има дума за това – популизъм и злоупотреба с проблемите на хората“. “Сигурността не се дава даром, уви. Като икономист съм последният човек, който би защитил не носещи растеж разходи, но те са необходими. Няма как да ги избегнем“, добави той. “България трябва да може да си позволи бюджет за модернизация на армията. Единствената сигурност на държавата е в рамките на НАТО, извън рамките му нито икономически, нито военно-политически можем да гарантираме сигурността на държавата и гражданите“, смята Йордан Цонев.