Петя Славчева от Кюстендил пече хлебни царевици, призна: Обичам нестандартни ястия, с 2 деца превърнах готвенето в забавление

Кулинарката Петя Славчева от Кюстендил обича да експериментира в кухнята и приготвя невероятни оригинални и вкусни ястия. Петя в момента е по майчинство. Майка е на две деца – на 10-годишно момиченце и на 6-месечно момченце. Специално за в. „Вяра” тя изпрати рецепти на вкуснотиите си.

„Обичам да готвя, рядко правя нещо по рецепта. Повечето неща ми идват като въображение или от налични продукти създавам нещо по свой вкус. С две деца превърнах готвенето в забава и не го приемам като скучно задължение. Радвам моите гости и приятели с нестандартни ястия и често приятелки ми звънят за идеи и съвети”, сподели Петя. Ето рецептата й за царевичен хляб.

 Необходими продукти:

– 2 ч.ч. брашно

– 2 ч.ч. царевично брашно

– 250 мл прясно мляко

– 1 с.л. мед

– 11 г суха мая

– 1 ч.л. сол

– 30 г масло, олио – колкото поеме

– 2 бр. яйца

Начин на приготвяне:

 Затопляме прясното мляко, слагаме мед и маята и ги оставяме да шупнат, през това време пресяваме брашното и го смесваме с царевичното брашно, правим кладенче и слагаме солта, 1 яйце, разтопеното масло, добавяме шупналата мая и месим меко гладко тесто. Постепенно добавяме и олио по малко, колкото поеме – но не повече от 100 мл. Оставяме го да втасва. Разделяме тестото на 2 равни части и една отделно малка част. От двете равни части правим отделни кочани като царевица, оформяме я хубаво и намазваме леко с олио и правим леки прорези, за да образуваме зрънцата на царевицата, след което с малко сито поръсваме с брашно. От малкото тесто, което сме оставили, го разточваме, за да стане като кърпа и да завием оформения кочан и да заприлича на истинска царевица. Разбиваме един жълтък с малко олио и прясно мляко и намазваме вече готовите хлебчета, печем на умерена фурна около 30 минути.