ОбС-Кочериново отпуска 300 лв. на Валери Кацарски, отглеждащ двете деца на починалия си син

Арх. Екатерина Баханова обяснява промяната на уличната регулация по т.9 от дневния ред.

Съветниците питат спазват ли се мерките по водоснабдяването, приети на съвместна среща в областната администрация

Общинският съвет в Кочериново гласува общината да подпомогне еднократно с 300 лв. Валери С. Кацарски. Стана ясно, че синът му е починал, той изпитва финансови затруднения, а отглежда сам двете му деца.

Общинският съвет допуска процедура по изработване на ПУП-ПУР за промяна на уличната регулация на улица в Кочериново, на която има две къщи, а са заявени инвестиционни интереси.

Кметът Минков, председателят Везенков и съветниците коментираха проблемите с водоснабдяването.

Допуска се и процедура по изработване на ПУП-ПР и ПУР за изменение на УПИ I кв. 10 и промяна на уличната регулация на улици о.т. 138 до о.т. 134 и о.т. 138 до о.т. 139 по плана на кв. 10, гр. Кочериново. Визира се настоящата сграда на общината, старата сграда и паркингът с трафопоста зад тях. Главният архитект Баханова информира, че се променя предназначението така, че да съответства на положението, което е в момента. Според нея уличната регулация не е приложена и трябва да бъде изменена така, както е на място. „Правим самостоятелно урегулиран имот, УПИ-то става част от този имот, а останалата част минава към паркинга“, посочи тя.
Съветниците гласуваха и за допускане на процедура по изработване на ПУП-ПЗ за промяна предназначението на част от имот № 000503 по КВС на землището на гр. Кочериново, местност Ридо, от „Пасище, мера” в „За резервоари за питейно водоснабдяване”. Председателят на комисията Бучински посочи, че става въпрос за два резервоара и водопроводна връзка. Кметът Иван Минков уточни, че за процедурата е необходим подробен устройствен план. В случая се обсъжда изграждане на по-голям резервоар – за 800-1000 кв.м, като предстои среща в областната администрация за доуточняване на детайлите.

Съветниците дадоха разрешение за продажба на недвижим имот с площ 1.00 кв.м, представляващ 1/544 ид.ч., и недвижим имот с площ 57.00 кв.м, представляващ 57/544 ид.ч. от същия имот по плана на с. Пороминово, собственост на община Кочериново.
Съветниците гласуваха за изготвяне на процедура за продажба на недвижим имот със законно построена сграда в него, в кв. 58 по плана на гр. Кочериново с площ от 730 кв. м с отреждане „За индивидуално жилищно строителство”. Имотът е актуван съгласно Акт № 176 от 18.09.2002 г.
Решено бе и да бъде изготвена процедура за продажба на недвижим имот с площ 60.00 кв.м, кв. 12, представляващ 60/520 ид. ч. от същия имот по плана на с. Пороминово; недвижим имот със законно построена сграда в него, кв. 13 по плана на с. Боровец, с площ от 602 кв. м, актуван съгласно Акт № 109 от 18.12.2000 г.; недвижим имот със законно построена сграда в него, кв. 65 по плана на с. Мурсалево, с площ от 787 кв. м, актуван съгласно Акт № 2316 от 08.05.2018 г. Последните два са с отреждане „За индивидуално жилищно строителство”.
По доклада за осъществените читалищни дейности в НЧ „Просвета – 1920 г.” – с. Мурсалево за 2017 г. бе припомнено, че веднъж приемането на този доклад е отложено, понеже е непълен. Сега отново бе предложено и прието отлагане, за да бъде подготвен по-задълбочен доклад от страна на секретаря Христина Мицанова. Посочено бе обаче, че крайният срок за приемането на докладите на читалищата от общината е бил 31 март и всички останали читалища са се отчели. Общинският служител Ст. Банчев уточни, че една от задачите на ОбС е да осъществява контрол на читалищата, а те от своя страна трябва да подготвят планове и отчети. Ако няма отчетена дейност, то може да се мине на съкращения в щата и намаляване на субсидиите. Препоръчано бе читалището да си направи събрание и да извърши промени в ръководството.
Председателят на ОбС Калин Везенков прочете протокол от работна среща между началника на „Кюстендилска вода“ ЕООД, кмета на Рила, кмета на Кочериново и областната управа, проведена във връзка с проблемите на водоснабдяването през летния сезон. На нея са заложени 5 мерки, като между тях са поставяне на водомери на домакинствата в Рила и премахване на незаконните отклонения.

Съветниците попитаха къде се губи водата в съседната община Рила през летния сезон, след като дебитът и през зимата, и през лятото е един и същ. Проблема те виждат в липсата на водомери, което предполага неконтролируемо поливане на градини през летния сезон и наличието на незаконни отклонения, където отива 20-30% от питейната вода. Констатирани са две незаконни отклонения между с. Пастра и гр. Рила, посочи Везенков. Той уточни, че срокът за поставяне на 350 водомера в община Рила е бил 31 май. Във връзка с това кметът на Кочериново Иван Минков изпраща писмо до областната управа, в което пита доколко са изпълнени заложените в протокола на срещата мерки