Наградиха с почетен плакет директора на училището в Самораново Георги Станков, победителката на състезанието по български „Любословие“ Никол Ангелова получи златна грамота

Директорът Георги Станков връчва златната грамота на Никол Ангелова.

На концерта за 140-годишнината на школото в дупнишкото село бяха отличени учителките Янка Димитрова и Елена Бачева, ученикът Кристиян Тончев

 

Ученици и учители от ОУ „Христо Ботев“ в Самораново бяха наградени за постижения по време на концерт за 140-ата годишнина от основаването на първото училище в дупнишкото село. Почетен плакет получи директорът Георги Станков, който има 40 години стаж в училището, а от 1993 г. е негов директор. От името на РУО-Кюстендил, отличието му връчи експертът по български език и литература Аделина Крушовска, която поднесе и приветствие. Учителката Янка Димитрова бе наградена за отлично представяне на регионалния и областния кръг на отряд “Млад огнеборец”. Елена Бачева получи грамота за отлично представяне на нейните ученици на състезания и олимпиади по БЕЛ.

Валентина Грънчарова и Симона Радева пяха в дует.

Никол Ангелова, която спечели 1-во място на състезанието по български език и литература „Любословие“, прочете есето си и получи своята златна грамота. Грамоти взеха Никол Ангелова, Кристиян Тончев – за две призови места на състезания по математика, Емили Виячева – за множество награди от форклорни фестивали, която на тържеството изпълни песента “Боянският майстор”. Близо 3 часа продължи емоционалният концерт в залата на театър „Невена Коканова“ в Дупница, която бе препълнена, а всички артисти получиха заслужени аплодисменти от зрителите и аплодисменти за прочувствените изпълнения.

Събитието уважиха зам.-кметът Крум Милев, началникът на образованието в града Тодор Петков и много общински съветници. Сред почетните гости бе и председателят на училищното настоятелство Любка Георгиева – експерт в КТ „Подкрепа” и бивш лидер на регионалния синдикат, която е от Самораново. Синдикалистката произнесе емоционално слово в подкрепа на училището и подчерта високия професионализъм на работещите в него учители. Поздравителен адрес постъпи и от министър Красимир Вълчев.

Моменти от концерта

В тържественото си слово директорът акцентира на успехите на учебното заведение. Речта на Станков бе подкрепена от презентация на началната учителка Валентина Грънчарова. Присъстващите видяха на екрана подбрани моменти от историята на училището, както и постижения и награди на учители и ученици, много снимков материал.

На сцената се качиха настоящи и бивши учители и ученици, които изпълниха песни и рецитираха Ботеви стихотворения. Много аплодисменти получи директорът Георги Станков за неговата прочувствена рецитация на „На прощаване“. В рецитала се включиха и учителките Емилия Бачева и Недкова, а хор на учителките взриви залата с изпълнение на „Ако си дал“ на Емил Димитров. Валентина Грънчарова пя в дует със своята бивша ученичка Симона Радева. Вокалната група с ръководител Лилия Дотина изпълни патриотични песни, а петокласничките Микела, Моника, Лори, Гери, Никол и Меги бяха безупречни като мажоретки и изпълнителки на хип-хоп и народни танци. Имаше поздрави от бивши ученици и читалищните групи. Публиката грабна драматизацията по „Женско царство“ на Ст. Л. Костов, подготвена от Елена Бачева. Прочувствено стихотворение за родината рецитира Иван Петров, който е на индивидуално обучение поради заболяване. Родителите се разчувстваха и от изпълненията на най-малките – децата от предучилищната група.

„Много от гостите споделиха, че досега не са виждали толкова талантливи деца на едно място. Неслучайно училището се слави като „люпилня на таланти“. В момента в учебното заведение се обучават 100 ученици, като се забелязва тенденция за увеличаване на учениците от града и околните села – предимно Ресилово и Овчарци. В училището работят малко на брой (12), но сплотени учители, които подготвят множество тържества и изяви с учениците, без значение по какво преподават. В училището се организират по две екскурзии годишно, както и походи и игри на открито, които допринасят за изграждане на добри колективи и елиминират проявите на агресия”, отбеляза учителката Грънчарова.

Училището в Самораново е създадено благодарение на усилията на селската община и на училищното настоятелство и дълги години е средище на просветата и гордост за населението. Селото се намира в подножието на Рила и много близо до града (граничи с Дупница), слави се с вилна зона, в която имоти притежават известни бизнесмени и политици от региона.