Важно! Кметът на Невестино Димитър Стаменков забрани паленето на огън, тютюнопушенето и паркиране на МПС-та в нивите до прибиране на реколтата

Димитър Стаменков

Кметът на Невестино Димитър Стаменков обяви мерки за осигуряване на пожарна безопасност в земеделските земи на територията на общината. Със заповед от 4 юни той разпорежда от настъпването на восъчна зрелост до окончателно прибиране на реколтата и изораването на стърнищата да не се допуска палене на открит огън, тютюнопушене и паркиране на моторни превозни средства в площите за посеви съгласно изискванията на чл. 6 от Наредба №8121з-968 от 2014 г.

Освен това юридическите и физическите лица, осъществяващи дейности в земеделските земи, са длъжни да парцелират и осигурят пожарозащитни ивици на засети с житни култури площи, да определят лице за провеждане на инструктажи за пожаробезопасна работа на хората, изпълняващи задълженията си като физическа охрана и наблюдение на посевите, както и на участниците в жътвената кампания. За целта те са длъжни да изготвят и подпишат протокол. При започване на жътвата житните култури се парцелират на площи за еднодневна работа с широчина не по-малко от 6 м, изпълнени чрез ожънване, отстраняване на сламата и изораване.

Площите, засети с житни култури, следва да се отделят с пожарозащитни ивици от горски насаждения, сметища, пчелини и др. не по-малки на ширина от 6 м, се казва още в заповедта. Допълва се още, че всяко лице, забелязало пожар, е длъжно да съобщи за това на тел. 112.

Преписи от заповедта на инж. Стаменков са връчени на кметовете и кметските наместници, специалист ГРАО, Валентин Илиев ст. специалист УК, ОМП и оперативен дежурен. Съдържанието следва да се сведе още и до знанието на всички собственици и ползватели на земеделска земя, засети с житни култури.