Жители на Райово: Вярно ли е, че 3 улици в селото са застлани с баластра от р. Палакария вместо с асфалт, оплакахме се на кмета Георгиев за некачествен ремонт, няма реакция

Снимки от селото, изпратени в сигнала за некачесствен ремонт

Емилио Младенов: Нямам фирма, не знам защо ме сочат за изпълнител, живея с пенсия от 240 лв. и съм доволен

На три улици в самоковското село Райово е положена баластра от р. Палакария, вярно ли е това?, питат в сигнал до в. „Вяра” местни хора. В десетки сигнали от жители на селото до „Вяра“ се пита:

Евелина Перфанова

“Фирмата изпълнител добива ли природни ресурси от река Палакария и слага ли баластрата на цели три улици? Това не е ли нарушение на нормативната база на България с последващи поражения за екологията в района?”, питат хората в сигналите си. По думите им сигнали за некачествен ремонт са били подавани и до община Самоков и кмета Вл. Георгиев. Въпросите на хората, които все още очакват отговор, са доста:

Емилио Младенов

„Ремонтните дейности започнаха преди седмица на три от улиците в селото, които не се чакълират, нито се асфалтират, а се застилат само с баластра в местността Стърчо. Улиците са по-зле отпреди, баластрата я изсипаха, но не е добре подравнено. Коя е фирмата изпълнител, сключила договор с община Самоков? Какви средства са предвидени?


Владимир Георгиев

Предвидено ли е асфалтиране и ако е предвидено, кой прибира разликата? Къде е общината в качеството на възложител и инвеститорски контрол, спи ли? Кметът на селото Васил Васов знае ли какво става, защо не взима мерки?”, питат местните жители. „Първо фирмата изпълнител изкопа земята от пътя, след това земята беше изкарана в местността Блатото, вероятно за продажба се складира там, но това няма как да знаем, затова настояваме и чакаме за официален отговор на зададените от нас въпроси.

Васил Васев

От река Палакария се взема баластрата и се застила по въпросните улици, а дупките в реката си остават. Преди дни се спущи един кон там, едвам го извадиха. Казахме на кмета за случващото се, той каза нека се издават. Ремонтът по улицата е под всякаква критика. Разровиха улицата. Попитах багеристо така ли ще оставите пътя, а той ме препрати при началника им. Той пък ми каза да се махам. Прати ме в  гробището. Ужас!“ – споделят възмутени хората, които пожелаха имената им да се запазят в анонимност. „До 14 ч. баластрата се кара по райовските улици, а привечер се извозва от инертния материал и за Самоков“ – сочат сигналите на самоковци, които се готвят да ги пратят и до екоинспекциите в София, защото по думите им в община Самоков никой от отдел „Екология“ не реагира. „Тези улици нямат канализация и имат сериозен проблем с тръбите на ВиК, затова първо беше нужен сериозен ремонт. Колко кубика са предвидени за трите улици и колко кубика ще се изписва баластра на една и съща улица? Улиците ще бъдат разбити точно след една година заради липса на достатъчно материали, които да гарантират качеството на изпълнението във времето. Кой от общината упражнява инвеститорски контрол? Става въпрос за публични средства, за парите на самоковци, а вероятно разликите в количествените стойности са огромни? БСП кметът Владимир Георгиев и колегата му – селският кмет Васил Васов, минавали ли са по тези улици, за да видят за какво става въпрос?”, питат хората в селото.  За коментар потърсихме кмета на селото. На въпроса коя фирма извършва ремонтните дейности и ще бъдат ли асфалтирани улиците, кметът на селото Васил Васов отговори: “Това е поръчка от общината. Потърсете Емилио Младенов да разкаже за текущия ремонт. Общинският служител Тони Петрунов отговаря по строителството. Аз не знам нищо повече“ – отсече Васов. „Това са текущи ремонти. Имаше подадени жалби от жителите на селото, че ремонтът по улиците е извършен не както трябва. Младенов работи вероятно през фирмата на дъщеря му, но това дали е така, ще покаже официално становище и официалните отговори, които чакат хората да получат. Доколкото ми е известно, поръчката е със заявка на зам.-кмет на общината. Договори не се сключват за по-малка сума от 20 хил. лв.“ – споделиха пред в. “Вяра“ общински съветници.

Потърсихме и Емилио Младенов, за когото в селото се говори, че се е ангажирал с ремонта. „Нямам нищо общо с тази дейност. Там си има фирми, които си го работят, има си технически ръководители. В селото си ходя на гости при приятели, приятелки. Аз  нямам фирма, не работя, аз съм никой, пенсионер човек съм по болест. Пенсията ми е 240 лв., стигат ми. Когато не ми стигнат, тегля, гледам си живота. Не знам защо ме сочат мен като изпълнител. Попитайте кмета на селото коя е фирмата. Откъде-накъде пък мен ме сочат. Има си община, има си регистри, има си обществени поръчки, обърнете се към тях, те ще кажат на кого фирмата работи. Може да съм нает от някоя фирма като консултант, но не изпълнявам поръчката в Райово аз“, категоричен беше Емилио Младенов.

Потърсихме за коментар вчера към 13,40 ч. и  Евелина Перфанова – директор на дирекция ТСУЕП към община Самоков. На въпроса коя е фирмата изпълнител, Перфанова отговори: „В момента не съм си в стаята и не се сещам фирмата. Аз съм в болницата, по- късно се обадете, когато вече съм в общината, в момента ми е невъзможно да говоря“, заяви Перфанова.