Християн Рангелов от Сапарева баня се нареди до най-добрите музиканти на Югозапада, спечели специалната награда на конкурс за млади таланти в Благоевград

Християн Рангелов с преподавателя си Иван Начов

Преподавателят на 11-годишния гъдулар Иван Начов: Победи с граовско хоро, уникален е, чака го музикална кариера

Петокласник от Сапарева баня е сред най-добрите деца музиканти в Югозапада. 11-годишният Християн Рангелов, който само от 2 години учи гъдулка в музикалната школа при читалище „От извора-2013”, вече печели престижни конкурси.

11-годишният гъдулар с директора на Радио Благоевград Елисавета Каменичка

Възпитаникът на дългогодишния музикант и преподавател по народни инструменти Иван Начов се нареди до победителите на Осмия конкурс за млади таланти „Звезди в радиото 2018”, организиран от Радио Благоевград и Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ – Благоевград, с подкрепата на Регионалното управление на образованието.

Музикантите в Благоевград

Християн Рангелов, който е част от Детската фолклорна група „От извора”, спечели специалната награда на конкурса с изпълнение на граовско хоро. „Християн е уникален талант, дете с бъдеще на музикант, чака го музикална кариера. В школата е едва от 2 г., за които постигна много. Доказателство е специалната награда от конкурса на БНР – Радио Благоевград. Това е сериозно постижение – конкурсът е на много високо ниво, участват певци и музиканти от цяла Югозападна България, и то много талантливи. При това нашето момче за първи път се явява индивидуално на конкурс”, коментира Иван Начов.

Музикантът отбеляза още, че Християн Рангелов се е представил отлично и на тържествения концерт на Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ – Благоевград, на 11 май за патронния празник на училището и в чест на братята просветители. Концертът за патронния празник на гимназията е със специалното участие на ДФГ „От извора”. „Християн беше поканен за този концерт на конкурса и участва с целия оркестър към читалище „От извора-2013”. Концертът беше в зала „Яворов”, като и там се представихме отлично. Сега ни предстоят изяви на фестивала „Рила ни гледа” – на 9 юни в Дупница и 10-и на езеро Бъбрека”, обясни Иван Начов.

Начов се занимава с музика повече от 50 г., завършил е Националната школа за художествени ръководители в Пловдив и владее почти всички народни музикални инструменти. След кратко прекъсване на музикалната си кариера, преди 2 години се захваща с преподаване на народни инструменти в читалищната школа в Сапарева баня, където създава и оркестър от 10 деца – ДФГ „От извора”. Ансамбълът е единственият в Югозапада, в който са включени всички народни инструменти – гъдулка, кавали, гайда, тамбура и ударни.