Министър Банов награди Дафина Гърчева от Рила с почетна грамота за принос в развитието на културата и читалищното дело

Мария Жлябинкова (вдясно) връчва грамотата на Дафина Гърчева.

Читалищният председател Гърчева получи и плакет „120 години Рилско читалище”, отличия грабнаха и ръководителите на самодейните състави Асен Колев, Емилия Начева и Иван Кацарски

Мария Стефанова, Васил Миленков, Клубът по спортни танци „Импулс” от  Благоевград и Виктор Карабоюков от Казанлък веселиха рилчани на юбилея на НЧ „Христо Ботев”

 

Министерството на културата удостои председателя на настоятелството на НЧ „Христо Ботев” в град Рила Дафина Гърчева с почетна грамота за принос в развитието на културата и читалищното дело. Дафина Гърчева е председател на настоятелството от 1997 г. Тя е родена през 1948 г., завършила руска филология. Бивша учителка и директор на СОУ “Аверкий Попстоянов” в Рила.

„Дафина Гърчева вече повече от 20 години работи в полза на рилското читалище. Не жали сили, опит и средства, за да ръководи читалището и то да бъде едно от най-работещите не само в региона, но и в цяла България.

Асен Колев

За тази си дейност г-жа Гърчева бе удостоена на тържествена церемония в Художествената галерия лично от министър Боил Банов с почетна грамота за принос в развитието на културата и читалищното дело”, съобщи Лилия Ортакчийска, организатор читалищна дейност.

Иван Кацарски получавa отличието си.

Дафина Гърчева бе удостоена и с плакет “120 години Рилско читалище”, свързан с кръглата годишнина на местната културна институция. По повод юбилея с плакети „120 години Рилско читалище” бяха удостоени и ръководителите на самодейните колективи – Асен Колев, Емилия Начева и Иван Кацарски.

Награждаването на Емилия Начева

Асен Колев от 10 години ръководи танцовите състави към читалището, като в тях се включват деца от детската градина, ученици, жени – общо около 100 самодейци. Асен Колев е роден през 1986 г. в Благоевград. Завършил е хореография в Пловдивски университет, в момента е танцьор в ансамбъл “Пирин”.

Емилия Начева е бивша учителка по изобразително и прилажно изкуство. От 1975 година е самодейка в читалището, по-късно е ръководител на Детски театрален състав. От 2012 г. е ръководител на Детска вокална група “Рилски звънчета”, в която участват 20 деца. Групата е носител на много награди от фестивали, има заснет клип за телевизия “Родина”, последно групата печели 3-то място на Детски фолклорен фестивал “Веселяче”, град Кресна. С трето място са удостоени и танцьорите от “Рилска китка” с ръководител Асен Колев. Дуетите Николая и Даринка Галрилови и Рая Чергарска и Анна Йорданина са класирани на 1-во място.

Иван Кацарски е ръководител и корепетитор на женска певческа група “Рилски звуци” от 2013 г. Той е дългогодишен ръководител на множество певчески състави в Благоевград, преди това е бил корепетитор на танцовите състави в рилското читалище. Доказан професионалист в своята област, продължава да работи за развитието на музикалното изкуство.

Тържеството, посветено на 120-годишнината от основаването на читалището, премина при изключителен интерес, в препълнения читалищен салон. Читалищният секретар Мария Жлябинкова, която е и общински съветник в градчето, представи презентация за историята и дейността на читалището.

В празничния концерт се включиха самодейните колективи, бивши самодейци като Мария Стефанова, Васил Миленков – учител по китара, гостите от Клуб по спортни танци „Импулс”, Благоевград, с треньори Десислава Петачка и Христо Гръчки, Виктор Карабоюков от гр. Казанлък с изпълнения на китара, наследник на фамилия Гърчеви. Тържеството завърши с танцовата композиция „Любовта остава”, в която се включиха всички самодейци.

Читалищните дейци получиха поздравителни адреси от Министерството на културата, управителя на област Кюстендил, ПП ГЕРБ, РЕКИЦ – Кюстендил, Читалище „Братство” – гр. Кюстендил, читалище „Н. Вапцаров”, Благоевград, община Рила, игумена на Рилския манастир, Общинска детска градина „Д-р Т. Миладинова”, д-р Юлия Гоцева. Цветя  бяха изпратили Общинска администрация – гр. Рила, ДТ „Никола Вапцаров”- град Благоевград, ОББ, д-р Юлия Гоцева.

„Юбилейното тържество предизвика много положителни отзиви и оценки, за което ние като екип, работещ в читалището, бяхме поздравени. Това за нас е достойна награда, признание и стимул да продължим да работим в същия дух и занапред”, сподели читалищният секретар Мария Жлябинкова.

Рилското читалище е създадено през 1898 г. с името “Аверкий Попстоянов” от група будни рилчани, предимно учители, занаятчии и земеделци, осъзнали необходимостта от духовно и културно израстване. Председател на първото читалищно настоятелство е Трендафил Петрунов от Дупница, който е бил учител в с. Рила.

През 1903 г. при кметуването на Георги Панайотов общината подарява парцел, в който през 1929 г. започва строежът на читалищна сграда с доброволен труд на населението и дарители: Риломанастирската управа дарява 130 куб. м дървен материал, АД “Гранитоид” дарява цимента, необходим за строежа, Ловно-рибарското дружество дарява за строежа 70 000 лв. Пари даряват Занаятчийската организация и десетки жители на с. Рила.

Специално място в историята на читалището заема Симеон Миленков – дългогодишен секретар, сърцето и душата на читалището, превърнал се в емблема за Рилското читалище.

Още със създаването си читалището развива театрална, библиотечна и лекционна дейности, в които участват безброй ентусиазирани талантливи интелектуалци.

През 50-те години читалището е преименувано на „Христо Ботев”.

От 1974 г. читалището се помещава в нова сграда, която през 2015 г. бе изцяло ремонтирана и обновена по Програмата за развитие на селските райони. Сградата придоби европейски вид, превърна се в уютно място за работа на читалищни дейци, самодейни състави и читатели, разполага с просторни зали за репетиции на самодейните състави, библиотека с богат фонд и киносалон с 387 места.