Иззеха 300 корена канабис от разбитата наркооранжерия в Белчин, местни хора: Патрулки стояха часове наред пред домовете на Арнаудски и Балабанови, не можем да повярваме

Васил Попов

На задържаните мъже са повдигнати обвинения, това е един от най-големите удари на самоковската полиция, начело с шефа й В. Попов

Разбиването на наркооранжерия в Белчин, от която са иззети 300 корена канабис, е един от най-големите удари на самоковската полиция. Задържани са трима души, на които са повдигнати обвинения. По първаначални данни това са Златков, Балабанов и Арнаудски. Благодарение на добрата организация на шефа на полицията Васил Попов служителите на сектор „Криминална полиция“ разкриха наркооранжерия за отглеждане и обработка на канабис в землището на с. Белчин, на 4 км от селото в гориста местност. Това стана след спецакция, провеждана дни наред и след упорит труд от полицейските служители, докато установят производителите. На място вчера са задържани трима мъже на средна възраст. По неофициална информация единият мъж е местен жител на с. Белчин, а другите двама са с адресна регистрация София. Открити и иззети са 300 корена канабис, засадени в пластмасови саксии в различен стадий на растеж от помещения (парници), оборудвани със системи за отопление, поливане, вентилиране и всички пособия за отглеждането му. Акцията е проведена под надзор на прокурор от Районна прокуратура-Самоков. Иззето е цялото оборудване за отглеждане на дрогата – климатични системи, съоръжения за контрол на температурата и влажността на въздуха в помещенията, системите за напояване, колектори и др. Извършени са редица сериозни процесуално–следствени действия и претърсвания на различни адреси, но към момента не става ясно какво е открито. Двамата мъже са задържани в ареста на РУ-Самоков за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

От пресцентъра на МВР – София-област официално потвърдиха новината: „Вчера около 14 ч. при провеждане на полицейска операция за противодействие на престъпленията с наркотици, в гориста местност, в землището на с. Белчин е открит участък, в който са намерени 250 чувала с пръст, като във всеки един е засадено зелено растение – канабис, със система за поливането им и всичко необходимо за отглеждането му. На място са задържани двама мъже с постоянни адреси София – криминално проявени и осъждани. Единият мъж е на 29 години, а другият на 30 години. Последвало е претърсване в къща в Белчин, която е собственост на единия мъж. Там са открити още различни видове наркотични вещества, а на тавана на стопанска постройка в двора на същия имот в специално оборудвано помещение е открита домашна наркооранжерия с производство на марихуана. Открити и иззети са още 93 зелени растения – канабис, както и съоръжения за отглеждането – лампи, вентилатори и др. Разследването продължава под наблюдението на Р. прокуратура –Самоков“, съобщиха от МВР. По-късно стана ясно, че има и трети задържан.

Вчера новината разтърси не само жителите на Белчин, а и на  Самоков. По думите на местните патрулните коли са били забелязани часове наред пред домовете на сем. Балабанови и Арнаудски. По думите на местните Арнаудски е имал наследствена къща в с. Белчин, завещана на неговия баща. Арнаудски е израснал в София, но в последната години заживял в Белчин.

„Вчера селото се тресеше от полицейски проверки. Направи ни впечатление, че полицейските коли бяха пред домовете на Арнаудски и Балабанови часове наред. Не мога да повярвам, че тези момчета се занимават с това. Чудехме се защо Арнаудски се премести да живее от София тук на село, нищо не работи, а разполага с много пари“, споделят местните хора. За Балабанов споделят, че е учил в София, през годините родителите му закупили и апартамент, но през почивните дни е забелязван в селото. Местните питат: “А синът на кметицата на с. Белчин замесен ли е в случая?”