Доц. Прашкова „дирижира” реставрацията на средновековния храм „Св. Архангел Михаил“ в Рила за 223 000 евро, зам.-кметът Чавков: Стенописите са уникални

В момента ремонтират покрива и купола на новата част на черквата.

Реставрация на средновековния храм „Св. Архангел Михаил“ в град Рила извършват специалисти за над 200 000 евро. Работи се в средната част на църковната сграда, която е на две нива.

Доц. Миглена Прашкова ръководи реставраторските работи.

Ремонтира се покривът, подовата настилка, реставрират се стенописите, информира заместник-кметът на Рила Лазар Чавков. Реставрацията се извършва от екип с ръководител доц. д-р Миглена Прашкова от В. Търново, преподавател Катедра “Църковни изкуства” при ВТУ. Храмът се обновява в партньорство с македонската община Старо Нагоричане. Финансирането е осигурено чрез проект по програма за трансгранично сътрудничество между нея и община Рила. В македонската община се изгражда туристически информационен център. Общата стойност на проекта е 498 301,66 евро, от които за община Рила са отделени 223 679,21 евро, а за община Пробищип – 274 622,46 евро. Ремонтите и реставраторските дейности в църквата ще продължат до края на м. октомври т.г.

Храмът „Св. Архангел Михаил“ в гр. Рила е от 12.-13. век, а през Възраждането е надграден. През миналия век пък е изградена пристройка, служеща за трапезария. Това е една от най-старите черкви в района и е обявена за национален паметник.

Черквата, застроена на площ около 300 кв. м, е уникална, смятат специалистите. Съчетава орнаменти и детайли от няколко църковноархитектурни пласта. Безценни са стенописите вътре, както и иконостасът, който е от началото на 20. в., иконите, монтирани върху него, които са от последната четвърт на 19. век. Проскинетарии и икони от същия период, както и по-стари икони и части от иконостаси, принадлежали някога на старата църква, са създадени от 17. до 19. век. В северната половина на нишата на апсидата са поместени фронтално разположените фигури в цял ръст на светците Григорий Богослов и Василий Велики. Св. Григорий благославя с дясната си ръка, а в лявата държи Евангелие.