Броят на загиналите от вулкана в Гватемала достигна 99 души

Броят на жертвите от изригването на вулкана Фуего в Гватемала вече достига 99 души, като за изчезнали се смятат близо 200 по най-нови данни, съобщиха властите в централноамериканската страна, цитирани от „Франс прес”. Досега се говореше за 84-ма загинали.

Спасителните работи в околностите на вулкана, разположен на около 40 км югозападно от едноименната столица на Гватемала, бяха спънати от нови експлозии и изхвърляния на лава три дни след първото мощно изригване.

“Активността продължава и не отслабва, за което говорят редица физически признаци. По-слаби експлозии се констатират средно по 4-5 в час, като не се изключват и по-мощни в близките часове или дни”, отбеляза гватемалският институт по вулканология и предупреди хората да не остават в засегнатата зона.

Посочва се и възникналата опасност от земни свличания поради силните валежи снощи. До момента освен загиналите и изчезналите има 46 ранени, а евакуираните от зоната са близо 12 100, съобщи националният координационен център за борба с природни бедствия. От стихията са засегнати около 1,7 млн. гватемалци. В страната е обявен тридневен траур.