Стопанинът Иво Велинов: 5 т череши ще останат по дърветата, гавра с труда ми е да ги изкупуват за 80 ст., а да плащам 40 ст. на берачи

Васил Иванов, Мая Манолова и Ивайло Борисов

Председателят на сдружението на черешопроизводителите Ивайло Борисов: Проблемът не е в цената за килограм череши, а че 80% от продукцията ни ще остане по дърветата

Агенцията по заетостта ще изпрати екипи в подкрепа при намиране на заетост на съкратените миньори в Бобов дол

 

Черешопроизводители от Кюстендил искат да правят предприятия. Стопаните обаче настояват критериите на Министерството на земеделието да бъдат променени и да се дават повече точки за черешопроизвеждащи райони. В момента те са 8-те точки, плюс се дават за т.нар. селски райони, какъвто Кюстендил не е. По този начин шансовете на онези, които кандидатстват за изграждането на подобни мощности, не са големи.

Иво Велинов

„Проблемът не е в цената за килограм череши, а че 80% от продукцията ни ще остане по дърветата. Нямаме къде да я реализираме. Не са виновни изкупвачите, ние свиквахме да плюем срещу тях, в момента тези хора в Копиловци са единствените, които изкупуват череши. Проблем са и еднодневните договори, аз примерно имам 50 берачи в градината, повечето от малцинствените групи, трябва да назнача 1 човек да ги обикаля от череша на череша да ги кара да подписват договори, което оскъпява допълнително продукцията ни”, каза председателят на сдружението на черешопроизводителите Ивайло Борисов.

Иво Велинов, който е от дребните черешопроизводители, бе категоричен, че на тази изкупна цена няма да бере плодовете.

“Дърветата са отрупани с много плод и още в края на седмицата те ще са готови за бране. Имам доста дръвчета в Лиляч и очаквам около 5 тона плод. За съжаление заради ниската изкупна цена черешите ще си останат по дръвчетата. 40 ст. плащаш на берачи, а на 80 ст. ти ги изкупуват. Това е гавра с труда ни. Не смятаме да протестираме. Ще поканим близки и приятели да си наберат за компоти или ракия, да си похапнат, но няма да наема работници с цел предаване на пунктове”, каза Велинов.

Омбудсманът Мая Манолова заяви в Кюстендил, че има предложение от страна на община Кюстендил, което касае прецизирането на вноса на череши от съседните ни държави, които не са членки на Европейския съюз, както и да се изследва въпросът на какви цени се внасят череши от Гърция, защото е абсурдно това да бъде на цени под 60-70 стотинки. По отношение на темата със съкращаването на 400 миньори тя заяви, че ръководството на Агенцията по заетостта ще изпрати екипи в подкрепа при намиране на заетост на съкратените миньори в Бобов дол, а екипите от експерти ще разгледат всеки един конкретен случай на миньорите, които ще бъдат съкратени, за да получат съответната подкрепа за започване на работа в региона.

„Една част от миньорите, които сега ще бъдат съкратени, са работили реално по 20 години под земята, а сега, за да се пенсионират, ще трябва да чакат вместо навършването на възраст от 45 години, ще трябва да чакат още 10-12 години”, коментира Манолова.