Самоковецът Л. Луков: Дивашка сеч се извършва в защитени зони около Яребковица! ЮЗДП: Сечта е редовна

Любчо Луков

Дивашка сеч се вихри в землището на Яребковица, биха тревога разтревожени жители на Самоков. Вчера бе направена проверка по сигнал за незаконна сеч в района на Конакчийската махала. Проверката се организира от инж. Дамян Дамянов – директор на Югозападното горско търговско предприятие-Благоевград.  „Проверката е по наш сигнал“, коментира самоковецът Любчо Луков. В сигнала се посочва: „Има дивашка сеч в защитена зона Верила от „Натура 2000”, като сечта се извършва даже във вододайната зона на Конакчийската махала, която е оставена без вода почти, както и останалите 6 махали“.

„Според Наредба №3/16.10.2000 г. на МОСВ, МЗ и МРРБ – в първи и втори санитарно-охранителни пояси на санитарно-охранителната зона на питейните водоизточници – не се допуска никаква дейност, най-малко сеч. Първи СОП обхваща земите на отстояние 500 м над питейното водохващане, а втори – на 3500 м. Отстрани – на отстояние 30 м от питейните водоизточници.


Инж. Дамян Дамянов

Липсва оценка за съвместимост на сечите в лесоустройствените планове и проекти с предмета и целите на защитените зони, не е проведено и задължителното обществено обсъждане. В землището на село Яребковица до национализацията на горите на 09.04.1946 г. никога не е имало държавни гори, били са само частни“, се посочва още в сигнала. За информация потърсихме пресцентъра на ЮЗДП. По темата и сигнала оттам споделиха следното: “Във връзка със сигнал от инж. Любчо Луков с настояване за незабавно спиране на „престъпната” сеч във вододайната зона на самоковското с. Яребковица, в района на ТП „ДГС Самоков”, предоставяме следната информация:

По разпореждане на директора на ЮЗДП вчера – 6 юни 2018 г., беше извършена проверка, на която присъстваха директорът на „ДГС Самоков” инж. Александър Кроснев и 8 собственици на имоти в селото. Въпреки отправената покана на проверката не присъства подателят на сигнала.

Резултатите показаха, че в района няма обособена санитарно-охранителна зона. Сеч около водовземните съоръжения – 7 броя каптажи и във водосбора над тях не се извежда. Най-близко разположеният обект на дърводобив се намира извън водосбора на системата от каптажи и сечта, която се извежда в него, има за цел да подпомогне естественото възобновяване на насажденията.

От страна на проверяващите е дадено предписание да не се предвиждат и извършват редовни сечи над първите три каптажа, които оформят водосбора и водохващането, а при необходимост от санитарни и принудителни сечи да бъдат информирани собствениците на жилищни имоти.

Важно е да се отбележи, че всички присъствали на проверката собственици единодушно са се дистанцирали от тона на сигнала, като са изразили само безпокойството си за опазване на каптажите и редовното постъпване на вода в тях.“