30 туристи от Благоевградско щурмуваха пазара в Истанбул, жънаха бикини по лира парчето, Анета Дуцева и Марияна Колчева от Разлог се изтупаха в нови кожени палта

Мария Мановска и Димитрана Костова от Благоевград празнуваха рожден ден в Турция

Водачът на групата Здравка Чимева черпи с пухкав български тутманик и хубаво червено вино в двора на желязната църква „Св. Стефан”

Колективът на вътрешно отделение на ПУЛС – Благоевград изпрати в Истанбул медицинската сестра Мария Мановска. Екскурзията беше подарък за рождения й ден. В турската столица рожден ден празнува и Димитрана Костова, пътуването беше изненада от племенника й.

Благодарение на опитните шофьори на автобуса Асен Караджов и Кирил Вакашински групата, водена от Здравка Чимева, успя да се наслади на безброй панорамни обиколки из най-красивите места на Истанбул.

Сред тях Синята джамия, желязната църква „Св. Стефан”. В двора на желязната църква „Св. Стефан” водачът на групата Здравка Чимева разгърна щедра трапеза и почерпи всички с пухкав български тутманик и хубаво червено вино.

След като нахраниха душата и очите, туристите се отдадоха и на шопинг, те нападнаха дюкяните с кожените якета и буквално опоскаха стелажите. Дамите се обзаведоха с нови кожени якета, елеци… С най-красиви кожени палта се изтупаха Анета Дуцева, Марияна Колчева от Разлог и най-добрата приятелка и съседка на Здравка Чимева – Смиляна Димитрова. По-щастлив от собственика на магазина нямаше.

Хит бяха бикините, само по лира парчето. Точно толкова е и таксата за тоалетна в Турция.

След туристите из улиците търчат ята от амбулантни търговци. Те предлагат чорапи, парфюми… На никой от групата не му хвръкна портфейлът, докато убеждаваха, че 5 комата са 3 лири.  Интересното е, че най-атрактивните бутици са редом до 12 000 магазинчета на Капалъ чарши. Това е мястото за пазарене, надлъгване, зяпане и забава в ориенталски стил. Пазарът е на 650 години и в него може да преживееш най-невероятни неща.

Групата трупа емоции с морски приключения, нашенци прекосиха Босфора с корабче и се любуваха на султанския дворец „Долмабахче”, „Чираан плас”- бившата султанска резиденция, превърната в един от най-скъпите хотели в света. Особено възхитителен се оказа „Ортакьой”, който е любимо място на младежите от Истанбул. Брегът е осеян със серия дворци, сред тях е Кулата на девицата. Уникалното приключение беше допълнено с вечери в ресторанти със зашеметяващи турски шоупрограми, представени с невероятен блясък.

Групата премина и по моста над Златния рог и така в рамките на няколко минути стъпи на два континента, като си направи селфи в азиатската част на Истанбул. Групата се докосна и до византийската базилика „Св. София”, построена от Константин Велики.

Водачът на групата Здравка Чимева, която е лидер на движение „Ние, жените”, по традиция подари книги на благоевградски автори и българска преса на ръководството на българската църква „Св. Константин и Елена” в Одрин, а после заведе групата и в най-голямата джамия в Турция – „Селмие”. По предварителна информация има предложение от кмета на Благоевград Атанас Камбитов Здравка Чимева да бъде номинирана за почетен гражданин.

Любопитна подробност е фактът, че водата в чешмите на Истанбул, Одрин и повечето места в Турция не е годна за пиене. Затова пък навсякъде има бутилирана, която се продава срещу дребни стотинки.

В Турция никъде не може да пиете еспресо, там се приготвя турско кафе в джезве и на пясък. Факт е, че захар не се добавя, предварително се заявява захар и не се бърка. Турците пият огромни количества чай. Той се предлага от големи термоси в заведенията и хотелите. Те са с два чучура – от единия тече концентриран чай, а от другия гореща вода. Ако си налееш само чай, ще те удари в петите, тъй като питието се равнява на поне три силни кафета.

Част от групата стана свидетел и на зверска катастрофа в центъра на Истанбул. Заблуден водач навлезе в насрещното и се удари почти челно в трамвай. По чудо остана жив, над 400 пешеходци от всички посоки се стекоха, за да окажат помощ, а после направиха тунел за линейките, шофьорът беше леко ранен. Трамваят беше смачкан в предната си част.