Борисов: Отидох в Русия да видя какво е трасирал Радев, нищо не беше

Рейтингът ви е по-нисък от този на президента, обърна се Антон Кутев към премиера. Но на Мая Манолова е по-висок от него, отвърна той

 

“Отидох в Русия да видя какво е трасирал президентът Радев, не беше трасирано нищо. Вместо да ме питате мен, питайте него какво е трасирал на срещата си с Путин. Това, което трасира президентът, това постигнахме и ние… “, това отговори министър-председателят Бойко Борисов по време на парламентарния контрол на въпрос на депутата от БСП Антон Кутев за резултатите от посещението му в Русия.

“Щеше ми се да започна и с отговор на въпроса на Корнелия Нинова как бихме могли като държава да постигнем по-добри резултати. Със сигурност може повече затова преди време предложихме министърът по европейските въпроси, на Европредседателството да бъде от вашата партия. Вие казахте, че сме искали да ви купим. Сега вие ни предлагате същото – да работим заедно. Добре, приемаме го”, каза още Борисов в първото си участие в петъчния контрол от почти година по повод реплика на лидера на левицата от по-рано.

“Вашата закачка с президента Радев не е във ваша полза, защото той има по-висок рейтинг от вас и вие очевидно не можете да свикнете с това. Вие просто не се разбирате с тези хора. Имате съвършено различен начин на комуникация. Сменете си съветниците, с тези няма да се справите, не разбират какво ви казва Путин”, отвърна Кутев, който подчерта, че оценката на премиера се различава от това, което заявиха от Кремъл след визитата му.

Това ядоса Борисов, който контраатакува:

“ГЕРБ има по-голям рейтинг от БСП, а Мая Манолова има по-голям рейтинг от президента. Винаги, когато съм бил в парламента, вие чакате да дойда, не за да свършим работа. Срещата ни беше 3 часа. Толкова пък да не съм разбрал какво ми казва Путин с преводач…. Така започнат разговор, води до такова отношение.

На 13 юни се събират всички министри. Мисля, че ще се договорим част от газта да се търгува на територията на България. Използвате случая да се заяждате с мен, да си разменяме реплики. Това не помага на никого. Пишат, че съм васал на Путин, вие ми казвате, че не се разбирам с него. На кого да вярвам? Като дойде в България, ще го помоля да ви обясни на руски, това мога да направя”.

И не пропусна да отбележи, че рейтингът на неговата партия е по-висок от този на БСП

Докато излизаше обаче, Кутев заяви от трибуната, че могат да си говорят с Путин и на руски, и на английски – все някак щели да се разберат, но не и на “банкянски”. Той добави, че премиерът се държи в парламента като “дерибей” и “дебелашки”.

Тогава председателят на парламента Цвета Караянчева наказа депутата от левицата със забележка, а депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала.