Енергиен експерт: АЕЦ „Белене“ трябва да се строи, ядрената централа е необходимост

Безспорно е, че АЕЦ „Белене“ трябва да се строи, ядрената централа е необходимост. Това коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев, предава агенция “Фокус”. Според него държавата трябва да бъде с мажоритарно участие и със значителен дял в изграждането на централата. По повод опасенията, че територията, на която се намира Белене, е сеизмична, проф. Тасев обясни, че сеизмичността никога не е влияла върху катастрофични сценарии на ядрените централи и че това са безпочвени опасения. „Освен това бих препоръчал, от гледна точка на хранилището за радиоактивни отпадъци и отработеното ядрено гориво, да направят посещение на площадката и да видят за какво става въпрос. Досега никъде няма инцидент с радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво“, коментира той.

„В момента отработеното ядрено гориво вече се разглежда като суровина, т.е. гориво за следващото поколение реактори на бързи неутрони. Предвижда се след 10 или 15 години да започнем да говорим, да реализираме евентуално два блока на бързи неутрони в площадката на Козлодуй – ще затворим нашия цикъл, така че това са хипотези и игра със страховете на хората от хора, които не са компетентни“, обясни проф. Атанас Тасев.

За крайната цена, която потребителите ще плащат за електричество, произведено от АЕЦ „Белене“, енергийният експерт каза, че има два сценария – икономически целесъобразният „Искаш да печелиш повече – ще вдигаш цената“ и обратният, социалният „Ако държавата е във възможността си да регулира, тогава ще може да задържаш ръста на цената“. Той уточни, че ниската цена ни прави не особено пестеливи и че това е лош сигнал за инвеститорите.