Децата от дупнишката школа „Терпсихора” първи на фолклорния конкурс „Дай, бабо, огънче” в Мещица

Дупнишките деца с техния ръководител Владко Евтимов на фестивала в Мещица

Хореографът Владко Евтимов: Спечелихме с „Ученически танц” и „Нещо крекна в зелника”

Децата от дупнишката школа за народни хора и танци „Терпсихора” завоюваха престижното първо място на Десетия национален детски фолклорен конкурс „Дай, бабо, огънче”, провел се преди дни в пернишкото село Мещица. Възпитаниците на младия хореограф Владко Евтимов получиха статуетка, грамота за съхранение и разпространение на българския фолклор и диплом за участие в събитието, организирано от НЧ „П. К. Яворов” и кметството в село Мещица, Сдружение „Дай, бабо, огънче” – град Перник, и Министерството на културата, с подкрепата на общината и РЕКИЦЧ-Перник.

„Във фестивала участваха 14 от 28-те деца в школата. Танцьорите, които бяха на сцената в с. Мещица, спечелиха с „Ученически танц” и танца „Нещо крекна в зелника”. Това са деца от 7 до 12 г. и танцуват само от 5 месеца. Това е първата им учебна година в школата, заради което наградата ни е много ценна. „Терпсихора” участва в този конкурс за първи път. Досега пропускахме конкурса заради по-примамливи фестивали. Дори бях малко скептичен към този конкурс, но останах очарован и от организацията, и от нивото. Нашите деца се конкурираха с участници от около 18 колектива от цяла България, както и с две чуждестранни формации – македонска и гръцка (от Халкидики). Имаше участници от София, Перник, Брезник, Радомир, Елин Пелин, Драгоман, Благоевград, Пловдив, Благоевград и др.”, сподели Владко Евтимов. „Терпсихорчетата”, както са наричани на галено малките танцьори, получили високата оценка на журито с председател проф. Радка Братанова от Института за етнология и фолклористика към БАН и членове Радослав Манолов – ръководител на танцова школа „Маноловци” – София, и етнографката Цветана Манова.

Това е поредното участие на танцьорите от Дупница за тази година. Въпреки крехката възраст и скромния си опит децата спечелиха първо място на фестивала „Шопски наниз” в Костинброд, класираха се трети на фестивала „Напеви от Северозапада” в Монтана, заеха първо и трето място на Националния танцов фестивал „Ритъмът в сърцето ми” за купа „Средец” – София, имат грамота и от „Денс фест” в Дупница. „Това лято няма да излизаме във ваканция. Тъй като има интерес към българските народни хора и танци, които изучават децата в школата, продължаваме творческия сезон. Предстоят ни участия във фолклорните фестивали „Слънце иде” в с. Дрен и „Пауталия” „Сребърни пафти” в Кюстендил”, отбеляза ръководителят на групата Евтимов.

Освен „Терпсихора” награда от детския фолклорен конкурс „Дай, бабо, огънче” получи още един участник от Дупнишка община. Това е Емили Виячева – самодейка към читалището в с. Самораново, класирала се на второ място в категория „Народно пеене”.