Правят оглед на рушащия се Битов комбинат в Перник по заповед на кмета Церовска

Рушащата се сграда

Сградата в „Твърди ливади” е опасна за минаващите край нея, отломка удари 13-годишно момче по главата

Кметът на община Перник Вяра Церовска издаде заповед за ивършването на обстоен оглед на сградата на бившия Битов комбинат в квартал „Твърди ливади“. Проверката е провокирана след подадени сигнали за опасност от падащи бетонни елементи от конструкцията на обекта.

Вяра Церовска

Назначена е комисия по Закона за устройство на територията, която на 3 юли от 11 часа ще направи обстоен оглед на обекта. В комисията са включени конструктори от община Перник, представители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Регионалната здравна инспекция.

В рамките на процеса беше установено, че сградата не е общинска собственост и бяха издирени собствениците на бившия Битов комбинат, които са 6 фирми и четири физически лица.

Проблемите с рушащата се сграда на някогашния Битов комбинат не са от вчера, не са от седмица или месец, а от години. Досега по чудо нямаше пострадали от падащите бетонни късове и стъкла от почупените прозорци, но в събота следобед е станал неприятен инцидент, при който е пострадал малчуган. 13-годишното момче минавало покрай сградата, когато от последния етаж се откъснала част от мазилката и се разбила в козирката на първия етаж, а отхвръкнала отломка от нея ударила детето по главата. Още преди два месеца пък перничанин алармира в социалните мрежи, че на горните етажи трегерите, които са бетонни, са скършени на две и не се знае кога ще паднат и може да убият човек.