Социалният министър подаде оставка: Бисер Петков не можел да овладее напрежението около протеста на майките на деца с увреждания, те обаче го защитиха

Бисер Петков

Социалният министър Бисер Петков е подал оставка, която е била приета от премиера Бойко Борисов. Петков “изгоря” заради ескалацията на общественото недоволство, предизвикано от протести на майките на деца с увреждания. Проблемът е, че оставката на социалния министър няма да реши въпроса, който изисква комплексни решения и не е в компетенциите само на неговото министерство.

В разговор с премиера Петков е заявил, че се оттегля “поради невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания“, съобщи правителствената информационна служба. Парадоксално обаче Петков бе моментално защитен от страна на протестиращи майки, които коментираха, че той е “единственият в кабинета, който е подкрепил хората с увреждания” и дори изразиха готовност да организират протест в негова защита.

Зам.-министърът на образованието Деница Сачева сяда в стола на Бисер Петков

Деница Сачева

Зам.-министърът на образованието Деница Сачева вероятно ще оглави Министерството на труда и социалната политика след оставката на Бисер Петков.

Социалният министър обяви, че се оттегля заради протестите на хората с увреждания и техните родители. Той мотивира решението си с невъзможност да овладее създалото се напрежение.

Сачева е започнала кариерата си в Министерството на труда и социалната политика, работила е в НЗОК и здравното министерство. През 2016-2017 г. беше зам. социален министър. Завършила е PR в СУ и здравен мениджмънт в Университет „Проф. д-р Асен Златаров” в Бургас.

 

 

От 1 юни родители на деца с увреждания организираха безсрочен палатков лагер пред сградата на парламента под наслов “Системата ни убива” в знак на протест срещу липсата на управленски решения по исканията им, които те периодично поставят от няколко години насам.

Напрежението ескалира в средата на април, когато след шестия си пореден протест майките не бяха допуснати в Народното събрание заради тениски с надпис “Системата ни убива“. Това стана повод за политически престрелки между опозицията и управляващите, като от БСП дори поискаха оставката на зам.-председателя на парламента Емил Христов, който впоследствие се извини за създалата се ситуация, но запази поста си.

Макар че майките недоволстват от години, този път несгодите им трогнаха лично премиера Бойко Борисов, който от телевизионен репортаж за първи път научи с какви трудности се сблъскват и това го просълзи.

Оставката на Петков ще бъде приета от мнозинството на ГЕРБ в парламента, за разлика от тази на енергийния министър Теменужка Петкова, която управляващите отказаха да освободят заради скандала около продажбата на ЧЕЗ.

Възможно е след оттеглянето на Петков постът да бъде поет от неговата заместничка Зорница Русинова, която вече е оглавявала ведомството след оставката на Ивайло Калфин в предишния мандат на ГЕРБ. Самата Русинова е кадър на ГЕРБ и е била кандидат-депутат на партията. За поста се спряга и името на зам.-министъра на образованието Деница Сачева.

Бисер Петков оглави социалното министерство при сформирането на кабинета “Борисов- 3“, като преди това има дългогодишен стаж в социални и финансови институции и се ползва в авторитета на експерт по социално-осигурителните въпроси. През 2016 година той беше избран за втори мандат като управител на НОИ. Бил е председател на Държавната агенция за осигурителен надзор към Министерския съвет, зам.-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление “Осигурителен надзор”.

 

Какви са исканията на протестиращите родители?

 

Исканията на родителите на децата с увреждания действително са от няколко години и изискват комплексни решения, които далеч надхвърлят правомощията на социалното министерство, защото са свързани с допълнителни разходи, които са в правомощията на финансовото министерство. Комплексни социални услуги, по-добър и адекватен достъп до медицински услуги, в това число и рехабилитация, действащи електронни регистри на хората с увреждания са само част от исканията на протестиращите.

Протестиращите настояват и за спешно приемане на Закон за личната помощ или поне включването на нова глава “Лична помощ“ в Закона за хората с увреждания, за чието написване в момента има работна група. Целта е подкрепата, която получават родителите и семействата, да е индивидуално определена според нуждите, но и да не прекъсва след навършване на 18 години на детето, тъй като то продължава да се нуждае от същите грижи.

След последната си среща с Петков, когато издигнаха палатковия лагер пред парламента, протестиращите майки коментираха, че Министерството на труда и социалната политика демонстрира ангажираност към проблемите им, те са били включени в работните групи и исканията им се взимат под внимание, но решенията се протакат заради национално представените организации на хората с увреждания.

В отговор на техните искания социалното министерство вече подготви промени в Закона за семейни помощи за деца, с които се предлага деца, които са останали без един или двама родители и нямат право на наследствена пенсия, да получат месечна финансова помощ. По този начин около 5300-5400 деца допълнително ще получат подкрепа от държавата.