Областният председател на БСП Перник В. Петков: В Брезник и Трън има по 1 линейка, недопусимо е, депутатът Ст. Владимиров постоянно поставя проблема пред министър Ананиев, искаме да отпуснат средства и за ремонт на ж.п. линиите в областта

Валентин Петков, Станислав Владимиров, Корнелия Нинова

С намаляване на данъците за фирми биха могли да се привлекат повече инвеститори, за да спре обезлюдяването в Кюстендилско, каза областният лидер на червените Ст. Павлов

Председателят на БСП Сандански Снежана Стоянова: Съживяването на старите  общински дружества, е един от начините да се реши проблема с безработицата

 

Брезник и Трън разполагат само с една линейка, което е недопустимо. Това е един от проблемите в здравеопазването за нашата област, който ще обсъдим на предстоящи събрания на БСП в област Перник.


Станислав Павлов

На тях ще съберем идеи за решаване на проблемите и за бъдещетата визия за развитие на България, които ще представим на национална среща на БСП. Това заяви областният председател на червената партия в Перник Валентин Петков след среща на Корнелия Нинова с областните председатели на БСП, на която е направена подготовка за националното съвещание на 21 юли.

„Община Трън е 3-та по големина на територията в България, а има само една линейка.  Ако тя бъде извикана към болницата в Перник или „Пирогов” и на някой му стане лошо, няма как тази линейка да се отзове. Една огромна територия остава без линейка. В същото време от петък до понеделник има много хора и всичко може да се случи. В Брезник също има една линейка”, заяви областният председател на БСП Перник В. Петков. На въпрос какви са конкретните идеи за решаване на този проблем Петков отвърна: „Имаме идеи, но точно сега не искам да ги издавам. Освен това министъра на здравеопазването К. Ананиев е от Брезнишко и е запозват с проблемите. Народният ни представител Ст. Владимиров също му поставя непрекъснато тези проблеми за решаване. Друго според мен, което трябва да се направи е държавата повече да навлезе в икономиката. Видя се, че неолибералния модел претърпя крах. Освен това проблем ни е ж.п. транспорта. Много хора от Радомир и Перник работят в София и ползват ж.п. транспорта, затова по европейски програми трябва да се насочат средства за ремонт на тези трасета. Работим по този въпрос и ще предложим нашите идеи на националната среща”, допълни Петков.

Областният председател на БСП Кюстендил Станислав Павлов от Дупница посочи като основен проблем на областта обезлюдяването. „Много хора напускат Кюстендилско. Една от идеите, които ще обсъдим на нашите събрания преди националната среща е как могат да се привлекат повече инвеститори. Поставили сме въпроса за още по-голямо намалаване на данъците за фирми, потенциални инвеститори. Нужно е създаване на икономически зони, на логистични бази. Сега на дневен ред е и проблема със съкратените миньори в Бобов дол. Стотици остават без работа.

Снежана Стоянова

Държавата не е помислила за алтернативи. Спасението е да се насочат към малките общини повече инвеститори. Ще обсъдим конкретно нещата и ще събираме идеи за националната визия. Тепърва ще се правят събрания по общини. Твърде рано е да коментирам повече от това”, обясни Павлов.

„Един от основните проблеми, от които се оплакват хората в Сандански и които достигат до нас от БСП, е безработицата в Сандански. Общината като административна еденици има малки възможности да осигури работа и затова се раздуват щатове, което не е особено добре. Според нас един от начините за решаване на този проблем е, да се съживят старите общински дружества и да се създадат нови. Общината може да го направи. Едно от закритите общински дружества например са общинските аптеки. Друго решение за безработицата е, общината да помогне на местния бизнес да разкрие нови работни места и да се създадат благоприятни условия за това. Визията ни за развитие на Сандански е в местната власт да има повече подготвени, отговорни и честни хора, които да върнат вярата, че Сандански е добро място за живеене”, коментира и общинският председател на БСП Сандански Снежана Стоянова.