Певицата от Сапарево Ваня Кудева стана майка на първороден син в Милано, даде му името на свекър си Борис Паризов, призна: През цялата бременност пях, точно преди да родя изпълних „Пуста Младост” на събор с над 800 българи

Ваня и Иван Паризови на сватбата си

Момченцето на Ваня и Иван Паризови се роди 3 кг и 49 см

 

Певицата от сапаревобанското село Сапарево Ваня Кудева роди първата си рожба в Милано. Ваня и съпругът й Иван Паризов вече са щастливи родители на момченце. Двамата живеят в италианския град от дълго време. Те избраха да дадат на сина си името Борис – на дядото на малкия юнак – Борис Паризов, който е президент на дупнишкия футболен отбор „Марек”.

Ваня на събора “На Мегдана на другата България” в Милано с част от участниците

Момченцето се роди 3 кг и е високо 49 см. „Имах лека бременност, но трудно раждане. През цялото време на бременността пях и пътувах. Вече съм по-добре. Родих в Милано, защото тук наблюдаваха цялата ми бременност и лекарите имат много спокойно и добро отношение към родилките. Терминът ми беше на 20 юни, но родих на 18-и. А на 9 и 10 юни участвах в четвъртия събор на фолклорните групи извън граница „На мегдана на другата България”, който се проведе в Милано.

Ваня и Иван, и Спаска Кудева с Ясен Митушев, Георги Асенов, Екатерина Герова

Група „Нашенци” бяха организаторите тази година. До последно подготвях хора за участие”, а след това и аз самата пях”, разказа пред „Вяра” щастливата майка. На фестивала тя изпълни „Пуста младост”. В Милано се събраха над 800 българи в народни носии. Те играха българско хоро пред Замъка на сфорците и викаха възторжено: „Браво, България”. Темата на тазгодишния събор беше „Нашенските обичаи“. „Съборът е уникален с това, че е пътуващ като всяка година се сменя градът домакин“, обясни Радослава Недялкова от Асоциация за българска култура и основен организатор на събора. Асоциацията е създадена през 2014 г. в Милано с основна цел да популяризира българската култура и традиции в Италия. Включва фолклорна група „Нашенци“, хор за народно пеене „Нашенки“ и детска фолклорна група „Нашенчета“.

Съборът “На мегдана на другата България” бе открит от първата дама Десислава Радева. Организатор и домакин на събора беше група “Нашенци” към Асоциация за българска култура в Милано.
Хор “Нашенци” с ръководител Ваня Паризова обраха най-бурните  аплодисменти за представянето си. На събора присъства и майката на Ваня-Спаска Кудева.