Велизар Енчев

Договорът между Гърция и Република Македония е историческо поражение за България. Сега цялата пропаганда на македонизма ще се обърне срещу нашата страна, заяви пред Дарик бившият посланик на България в Хърватия Велизар Енчев.
Името Северна Македония е в наша вреда, защото обхваща и Пиринския край. Вреден за страната ни е и договорът за добросъседство между България и Македония, смята Енчев. Българското правителство е подписало договора, изпълнявайки заръките на западни политици с една единствена цел – Република Македония да влезе в НАТО и ЕС, посочи още Енчев, цитирайки изявление на външния министър Екатерина Захариева.  Депутатът Димитрис Каменос заяви, че Гърция се е съгласила на името Северна Македония, защото в замяна ще получи икономически награди. В същото време от изказване на ръководителя на Европейския механизъм за стабилност Клаус Реглинг става ясно, че ЕС се готви да отпусне повече средства на Гърция, за да облекчи дълга й.
За разлика от Гърция, България е подписала крайно неизгоден договор с Република Македония, заяви Велизар Енчев: “Докато в договора между гърците и т.нар. македонци има твърди гаранции за т. нар. античен период в македонската история и конкретни шестмесечни срокове, в договора с България от 1 август миналата година и дума не става като ангажимент от македонската страна за ревизия първо на учебниците по история и литература в македонското средно и висше образование и за премахване на паметниците, които представляват българското културно-историческо наследство. Какво направихме ние? Признахме миналата година македонския език с писмен документ, легализирахме македонизма, помирихме се с него, само защото от Брюксел искат от нас да не пречим на членството на Македония в ЕС и НАТО, както досега това правеха 27-28 години гърците”. Обяснението защо българското правителство е действало по този начин и e подписало договора с Република Македония без достатъчни гаранции, правейки отстъпки, е много просто, посочи Велизар Енчев: “Г-жа Екатерина Захариева вчера го заяви в центъра на Скопие минути след като имаше разговор с македонския външен министър Димитров. Тя беше достатъчно откровена да заяви, че всъщност ние имаме една единствена цел – колкото се може по-скоро Македония да стане член на НАТО и да започнат преговори за членство в ЕС. Това е била цялата стратегия от миналата година досега, която според мен не е национална стратегия, а антинационална. Аз се надявам този договор между Гърция и Македония да не влезе в сила, дали защото няма да може да мине референдумът в Македония, дали защото гръцкият парламент няма да го ратифицира, тъй като е в наша вреда името Северна Македония, понеже то обхваща и Пиринския край. Няма какво да се лъжем”. Гръцкият депутат Димитрис Каменос, който напусна партията си „Независими гърци” след като се разграничи от нея, подкрепяйки вота на недоверие към правителството на Ципрас, заяви, че Гърция се е съгласила на името Северна Македония в замяна на икономически награди, които са й обещани. Междувременно заместник-председателят на ЕК и комисар за еврото Валдис Домбровскис заяви, че Гърция ще се нуждае от надежден пакет мерки, който да й помогне да се справи с прекомерния си дълг. А от изявление на ръководителя на Европейския механизъм за стабилност Клаус Реглинг става ясно, че Европейският съюз предлага да отпусне повече пари на Гърция в опит да освободи Атина от дълговете й.
На 21 юни на среща на финансовите министри на еврозоната Гърция се надява да договори с международните кредитори финансова помощ, като част от споразумението за излизането й от спасителната програма.

 

Снимката

 

Велизар Енчев