Дават 6 000 лв. награден фонд и 2-метрова торта от череши за 11- тото издание на Празника на черешата  в Кюстендил

Празник на черешата

В програмата са включени Ирина Флорин, Нели Петкова и Цветелина Грахич, много конкурси, песни и изненади

 

 

За единадесета поредна година Община Кюстендил, съвместно с Института по земеделие в града организират Празника на Черешата 2018, който ще се състои на 22, 23 и 24 юни. Повече от 30 читалища, кметства, клубове, организации, училища, детски градини и други са заявили желание за участие.

Празничната програма започва на 22 юни (петък) от 20:00 часа с концерт на изпълнителката на шлагерите „Пътуване“, „Цвят лилав“, „Мога“, „Вятърът спи“, „Вчерашни цветя“, „В трето лице“ Ирина Флорин. Преди това от 18:00 в ХГ „Вл. Димитров-Майстора” участници в

„Студентски пленер 2018” в с. Шишковци ще подредят торби в изложба „В духа на Майстора”.

Официалното откриване на „Празник на черешата“ 2018 ще бъде на 23 юни от 11:00 часа.

Както всяка година центърът на града ще се преобрази в своеобразна платформа, обединяваща търговци, занаятчии, производители на череши, любители и гости на празника, а истинската изненада за всички ще бъде двуметровата торта от череши.

По традиция ще се представят перспективни сортове череши за страната и района, последвана от Конкурс за най-едра череша, най-атрактивно вешало и най-красив черешов щанд с награден фонд шест хиляди лева.

Програмата за деня включва фолклорен празник „Черешчица род родила” от 12:00 часа и обявяване на резултатите от конкурса.

Специално за гостите на града и всички желаещи, Община Кюстендил подготвя информационен тур от 16:00 часа, обхващащ всички културно-исторически обекти в града.

Празничният концерт ще бъде от 20.00 часа на площад „Велбъжд“ с хитовите изпълнения на Нели Петкова и Цветелина Грахич.

Програмата ще продължи и на 24 юни (неделя) от 10:00 часа с изложба-базар на череши и черешови произведения, изложение на занаятчии и производители, арт-работилница за деца.

От 10:30 часа ще се състои кулинарната надпревара „Череши в кухнята“ и демонстрации на майстори готвачи с водещ Драгомир Драганов, а от 12:00 часа стартират състезателни игри с череши и обявяване на резултатите от надпреварата.

Краси Ценкова