Рекордно гласуване в чужбина за президент и парламент в Турция

А анализаторите отбелязват, че избирателната активност в страната обикновено е доста по-висока

 

Рекорден брой турски гласоподаватели, живеещи в чужбина, са гласували на президентските и парламентарни избори. Това съобщава „Hurriyetdailynews”, цитиран от “Ройтерс”, като се позовава на председателя на турската Централна избирателна комисия Сади Гювен.

Гласуването за президент и парламент в самата Турция ще се проведе на 24 юни. Турските гласоподаватели в 60 страни по света обаче дадоха своя вот между 7 и 19 юни.

Общо над 3 милиона турци, живеещи в чужбина, имат право на глас. По данни на Върховния избирателен съвет избирателната активност в чужбина е почти 49% или близо 1,49 милиона са отишли до урните.

Избирателната активност в страната обикновено е доста по-висока, отбелязва „Ройтерс”. При последните парламентарни избори през 2015 г. тя беше 85%. А гласувалите от чужбина бяха около 1,3 милиона. Сега тази цифра е прехвърлена.

Кандидатите за президент са шестима, докато политическите партии, участващи в парламентарните избори, са 8.

Според последните социологически проучвания Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган може да загуби парламентарното си мнозинство и ще се стигне до балотаж на президентските избори.

Ако президентските избори отидат на втори кръг, избирателите отново ще трябва да гласуват в една от следващите недели.

 

 

 

 

nova.bg