Съветникът Стоян Николов: Община Петрич да вземе мерки срещу конските каруци, 90 процента са нередовни и замърсяват

Стоян Божинов

Страхил Шурков е инкасатор синя зона,  Велик Личков не е служител в ОбА, заяви кметът Д. Бръчков в отговор към Ст. Божинов

 

Страхил Шурков заема длъжност „Инкасатор синя зона“ в отдел „Обществен ред и сигурност“ в ОбА, а  Велик Личков не е служител в ОбА от 28.07.2017 г. Това заяви на последната общинска сесия на местния парламент кметът на Община Петрич Димитър Бръчков в отговор на въпрос на общинския съветник от ВМРО Стоян Божинов, зададен на сесия, проведена на 22 март т.г. Съветникът тогава запита какви са длъжностите на Велик Личков и Страхил Шурков в общинска администрация – Петрич, каква е стойността на зимното поддържане на пътищата в общината и какви бонуси са взели служители на общинска администрация за 2017 г.

По втория въпрос, кметът информира, че планираните средства за зимно поддържане и снегопочистване от бюджет 2018 г. са 397 251 лв., като от тях целеви остатък от 2017 г. е 19 051 лв; от целеви средства на бюджет 2018 – 332 900 лв. и собствени средства 45 300 лв. Разходите към м. март т.г.  са 223 738 лв.

През 2017 г. на служителите на общинска администрация и дейностите към нея допълнително възнаграждение е изплащано два пъти – през м. април и през м. декември. Същото е в рамките на средствата за работни заплати, заложени в бюджета за 2017 г., каза кметът Бръчков в отговор на третия въпрос на Божинов. Той посочи, че през м. април на служителите на ОбА и дейностите към нея – ДДЛРГ – с. Първомай, ЦНСТ, култура, Исторически музей, медицински персонал – ясли и Училищно здравеопазване, Дом „Слънце“ и Дом „Надежда“ с БрРЗ до 600 лв. – 350 лв.; с БрРЗ до 1000 лв. – 300 лв. и над 1000 лв. – 250 лв. През м. декември във  връзка с коледните и новогодишните празници  служителите на ОбА и дейностите към нея – ДДЛРГ „Петър Димитров“ – с. Първомай, култура и Исторически музей, са получили по 350 лв. допълнително възнаграждение.

Общинският съветник Стоян Николов постави въпроса за конските каруци, които се движат по пътищата в общината и замърсяват с изпражнения масово и препоръча към общината да се вземат мерки. Той посочи, че в случая нарушители на разпоредбите са не само роми, но и българи. Според него 90% от каруците в общината не отговарят на изискванията в разпоредбите. Не се спазва масово и наредбата за шума в нощните часове, посочи той.

Общинският съветник Стоян Николов (вдясно)

Николов изрази възмущение и от унищожаване на декоративната растителност в новоизградените през последните години градинки, като на определени места съсипията е тотална, смята той. В градинката при гарата пък дървените елементи са изпочупени. „Алармираме, че се случват такива неща, нужни са мерки“, заяви той.

Николов постави и въпроса за бюрокрацията в общинска администрация, като даде пример със себе си, когато му трябвали документи, от общината бавели, протакали до последния момент. Когато нещо ново въвеждаш в работата си чиновниците идват веднага и изискват спазване на закона и плащане на нужните такси. Според него в случая трябва да се промени законодателството не само в общините, но и централно в държавата.