Ще „гърмят“ ли министри от кабинета „Борисов 3“ след края на българското председателство на Съвета на ЕС? Този въпрос става особено актуален през последния месец, след като упоритите слухове за промени в коалиционното правителство на Бойко Борисов бяха потвърдени и от близки до ГЕРБ анализатори, които работят медийно за управляващите. Миналата седмица вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева подхрани още повече тези очаквания с изказването си, че “всеки един от министрите би трябвало да е готов да си тръгне, ако се счита изчерпан или премиерът реши, че не се е справил”. В парламентарните кулоари се говори за поне 5 рокади в министерства – на правосъдието, на вътрешните работи, на външните работи, на екологията и на българското председателство на Съвета на ЕС. С поста си най-вероятно ще се раздели министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Военният, който разбира основно от боеприпаси, е недолюбван във ведомството и открито осмиван от парламентарната опозиция заради неадекватните му действия. МВР – шефът многократно е критикуван от премиера Бойко Борисов, а последният „тежък разговор“ бил след убийството на затворника Владимир Пелов в Ботевград. Тогава полицията излезе с абсурдни обяснения, че не успяла да залови престъпника, защото променил външността си – пуснал си брада и се движел с качулка. Твърди се, че с поста си ще се раздели правосъдната министърка Цецка Цачева заради слабата ѝ работа и най-вече комичното бягство на двамата затворници от Софийския затвор, гонени от храбрата чистачка Христина. Единият от пандизчиите – Владимир Пелов, беше убит в центъра на Ботевград, а другият – Радослав Колев, все още се издирва от МВР „под дърво и камък“. Освен това в ГЕРБ упорито се твърди, че външната министърка Екатерина Захариева искала да се върне в Министерство на правосъдието, за да завърши започнатата от нея в кабинета „Борисов 2“ „съдебна реформа“. За наследник на Захариева в МВнР трябвало да бъде потърсен дипломат от кариерата.

В управляващата коалиция има недоволство и от работата на екоминистъра Нено Димов. Бившият депутат от ДСБ, който е в кабинета „Борисов 3“ от квотата на „Обединени патриоти“ е обвиняван в зависимости от български олигарси, които стоят зад концесионера на ски зоната в Банско.

Лиляна Павлова и нейното Министерство на българското председателство на ЕС са обект на най-много спекулации. В края на този месец приключва европредседателството ни, но Павлова остава министър до края на годината, когато ще приключи австрийското лидерство на Евросъюза. За политическото бъдеще на Павлова обсъжданите варианти са следните: в началото на следващата година да се върне за кратко в Народното събрание, след това да бъде номинирана за водач на листата на ГЕРБ за европейските избори, да влезе в ЕП и правителството да я издигне за български комисар в новата Европейска комисия. Други слухове пък я връщат в регионалното министерство и пращат Николай Нанков в транспорта на мястото на Ивайло Московски, който искал да напусне политиката и да бъде пратен на дипломатически пост в чужбина.  Вицепремиерът и съпредседател на „Обединени партиоти“ Валери Симеонов няма да надделее над министъра на туризма Николина Ангелкова. Двамата са в открита война от година, а наскоро вицето дори я даде на прокуратурата заради държавен терен на плажа на „Слънчев бряг“. Ангелкова го обвини, че прави „панаири“ в началото на туристическия сезон с проверките за наднормен шум в заведенията, а той й отвърна, че обслужва интересите на мутрите по Черноморието. Според депутати от ГЕРБ Ангелкова ще остане на поста си.  Върху каквито слухове и рокади в правителството да се упражняват депутатите от управляващото мнозинство и опозицията сигурно е едно – никой не знае какво точно ще решат коалиционните партньори. Досегашната практика е показала, че те вземат решенията в последния момент. Освен това премиерът Бойко Борисов многократно е доказвал, че може да изненада всички с позициите си. Последните примери са двама министри от настоящия кабинет – на енергетиката Теменужка Петкова и на социалните грижи Бисер Петков, които уж доброволно подадаха оставки, а след това отново доброволно се върнаха на постовете си. Източник: Епицентър.

 

Снимка

 

Кабинетът Борисов 3