Стотици ловци въртяха чевермета на националния събор в Долна баня, шефът им Асен Пиперков кацна с вертолет, Ангел Николов и Костадин Герджиков надуха гайди

Александър Баранов – депутат от Руската дума и неговия колега Владимир Букин бяха сред официалните гости

Иконом Пламен Димитров отслужи тържествен водосвет и освети знамената на дружинките

Голям национален ловен събор събра стотици гости в подножието на Рила планина в най-новото село в страната село Свети Спас.

Съборът е посветен на 120 годишнината от основаването на Ловно-рибарското сдружение “Сокол-1898” в Долна баня.

Стотици ловци от цялата страна пристигнаха от близо и далеч за участие в Националния събор на БЛРС, както и гости от чужбина. Въртяха се чевермета от агнета и пилета, лееше се студена бира.

До официалната част на събора родопските гайди на Ангел Николов и Костадин Герджиков от Смолян огласиха рилските простори и създадоха празнично настроение за многокатовите хора.

Енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров отслужи тържествен водосвет, след което освети знамената ловните дружини от десетки организации от страната.

Атрактивно с вертолет за националния събор пристигна председателят на БЛРС Асен Пиперков, който поздрави всички ловци – домакини и гости, като им пожела добро настроение в празничния ден.

Заместник председателят на Комисията по земеделие и храни в 44 Народно събрание Димитър Гечев прочете поздравителен адрес от председателката на парламента Цвета Караянчева. Сред официалните гости на събора бяха генерал Стефан Янев – секретар по Национална сигурност на Президента на Република България Румен Радев, както и депутатите Станислав Иванов и Лъчезар Иванов.

На Ловния събор дойдоха и представители от посолствата на Украйна, Израел, Гърция, БАН, ВМА, СУ “Св. Климент Охридски” и Българския лекарски съюз.

Сред чуждестранните гости пък бяха: Александър Баранов – депутат от Руската дума и неговия колега Владимир Букин, Военният ловен съюз от Руската фередерация начело с Алексей Куликов, от Грузинския ловен съюс с представители Гоча Парунашвили и Пата Иташвили, Украйинския ловен съюз с БВалери Бойко, от Ловните съюзи на Австрия и Германия в лицето на Оливър Вебер и Холгер Агне.

След размяната на поздравителни адреси, поздравления и подаръци председателят на БЛРС Асен Пиперков награди за дългогодишен принос и заслуги с плакети както чуждестранните гости, така и председателят на Ловно-рибарското сдружение “Сокол-1898” Станислав Рименов, Георги Василев – син на известният в миналото ловец Георги Илиев /Гьогата/, Васил Антов, Методи Донов, Чавдар Герасимов, Станислав Попов, Петър Гаджанов и Иван Зашев.

Приветствено слово към гостите и домакините на Националния ловен събор поднесе и председателят на Ловно-рибарското сдружение “Сокол-1898” в Долна баня Станислав Рименов, който след като ги поздрави с “Добре дошли!” пожела на всички приятно веселие и настроение. Той припомни накратко и историята от основаването до наши дни на долнобанската ловно-рибарска организация.

За всички присъстващи на събора бе приготвен и раздаден за здраве и благополучие 300 литра овчи курбан, приготвен от готвачите Кирил Драганов и Цветан Рашков.

На Националния ловен събор присъстваха и десетки кметове на общини от страната, както и ловци от ЛРС от Козлодуй, Гложене, Несебър, Созопол, Чирпан, ЯмболЕлхово, Средец, Несебър, Гурково, Ботевград, Елин Пелин и естествено и домакините и организаторите от Долна баня и други сдружения от страната.

Празничният ден продължи с тържествен обяд и много настроение и веселие, с традиционните многокатови хора, които продълхижа до късно вечерта на поляната, за които се погрижиха освен гайдарите от Смолян още Представителният духов оркестър “Стефан Стефанов” от гара Елин Пелин, Вокалната женска група от село Петково, фолклорната формация “Гери Драганова и приятели”.

Любо КУЗЕВ