Валентин Радев: Абсурдно е твърдението на Нинова, че ГЕРБ се оттегля от сигурността 

Валентин Радев

Г-жа Нинова казва, че ГЕРБ и МВР се оттеглят от властта, но това не е вярно. ГЕРБ промени закона за МВР, за да опазят военните границите. Ако искат да ни критикуват, това само ни дава повод да кажем какво сме направили. Поне 3000 са проверките, които са направени. Това каза вътрешният министър Валентин Радевпо време на брифинг в централата на ГЕРБ по повод критиките към МВР, отправени от лидера на БСП Корнелия Нинова.

ГЕРБ създават правила, а те ги рушат, категоричен бе Радев. “За никакви 6000 полицаи не сме говорили, в управленската ни програма сме записали поне 1000 униформени и досега сме назначили 1700″.

„В началото започна с битовата престъпност и говори, че трябвало да назначим 6000 полицаи. Няма никакви 6000 полицаи“, каза министърът. Той прочете част от управленската програма, в която е написано „Полицейско присъствие във всяко населено място. Териториално преразпределение на кадровия ресурс с цел увеличаване на униформения полицейски състав в малки и средно голями населени места чрез назначаване на поне 1000 униформени служители и жандармерия”. “Това е текстът, така беше и в предизборната програма, почти същото сме пренесли в програмата за управление на правителството. Г-жо Нинова, както и всички, които се интересуват от темата – става дума за 1000. Ние сме назначили 1700 досега“, подчерта Радев.

„Не знам кой я съветва“, каза по адрес на БСП Валентин Радев. Според него е абсурдно и твърдението на Нинова, че ГЕРБ се оттегля от сигурността. “Как може да го каже човек, който е присъствал в политиката и би трябвало да знае, че ГЕРБ идвайки на власт създава правила”, посочи министърът и обърна внимание, че ГЕРБ е променила законодателството.

Няма да се подписват никакви документи по време на срещата в Брюксел, увери той. Нищо тайно не правим, пазим държавата си и гражданите си. “Премиерът днес нищо няма да подписва. Ние мислим като председателство. Борисов и Орбан мислят еднакво. Ние казваме ” Затваряме границите”, те ни се подиграват. Много ясно, че не говорим буквално. Как да опазим 3 хил. километра граници на Гърция. Казваме условно, че ще затваряме границите”, заяви Радев.

“Какво правим, ако влязат у нас толкова мигранти, колкото са в Гърция? ГЕРБ има правила. Ние не сме зверове тук. Още нещо, което ме засегна, е за онкоболните. Тя каза, че тя му се е обадила. Аз бях с премиера. Той се обади на Цветанов и каза “Съберете групата и помислете”. И това ако е нареждане”, възмутен е Радев.

Той коментира и случая със залавянето на избягалия затворник: “Затворникът Борис Иванов е здрав, в акцията по залавянето му не е стреляно по него. Стреляно е във въздуха с бойни партньори, не по него”, каза Валентин Радев. По думите му служителите, ангажирани със залавянето му са подходили професионално. Министър Радев подчерта, че МВР пази живота и здравето на всички.