Над 300 изпълнители и състави към читалища и пенсионерски клубове се надиграваха и надпяваха на фестивал за Еньовден в Перник

Ирена Соколова: Да сме здрави и през цялата година да сме изпълнени със жизненост и радост

 

Стартира Регионалният фестивал на любителското творчество на възрастните хора от Югозападна България в Перник. Форумът, посветен на един от най-красивите и изпълнени с магия дни в народния календар – Еньовден, се провежда за седма поредна година в местността „Ладовица“. Надпяването събира над 300 любители от различни фолклорни области на България  и допринася за представянето на фолклорните музикални традиции у нас.


Стотици гости, сред които бяха зам-кметовете на община Перник Севделина Ковачева и Йордан Павлов и областният управител  и национален лидер на Жени ГЕРБ Ирена Соколова, се потопиха в магията на автентичния български фолклор.
Фестивалната надпревара  по традиция беше открита от кмета на населеното място инж. Емил Костадинов.
Поздравителен адрес беше прочетен от името на кметът на Перник Вяра Церовска. Тя изрази благодарност към всички участници, които развиват и съхраняват съкровищницата на фолклора и отправи пожелание за здраве, мъдрост, късмет и просперитет. Поздрав към всички присъстващи на празника отправи и губернаторът на Перник Ирена Соколова.
„Нека на това седмо издание на Фестивала за народно творчество си пожелаем още дълги години да се събираме тук, да съхраняваме вековните традиции и обичаи и да отстояваме българското. Нека покажем на децата си красотата и богатството на фолклора, а на днешния Еньовден, събрали росата от билките, да си отидем със здраве, така че през цялата година да сме изпълнени със жизненост и радост“, заяви Ирена Соколова.
Програмата е наситена и разнообразна.   Над 340 изпълнители и състави към читалища и пенсионерски клубове от югозападния край на страната се надиграват, надпяват, демонстрират умения и показват запазените и до днес родни обичаи.
Фестивалът има за цел да запознае широката публика с богатството на  българското фолклорно изкуство и има конкурсен характер. Участниците се оценяват от професионално жури в състав Председател: доц. д-р Наталия Рашкова – председател Институт за  етнология и фолклористика с етнографски музей при  Българска академия на науките /ИЕФЕМ при БАН и  членове – Цветанка Стоянова Атанасова – етнолог от град Перник и Милчо Цветков Георгиев – етнохоролог от Перник.