Горновски назначи 67 -годишен пенсионер за своя “дясна ръка”, иска да се отчита само пред Валери Симеони

Петър Горновски

 

“Председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Петър Горновски шумно демонстрира близостта с бизнесмени, чиято дейност изцяло се контролира от агенцията. За главен директор на Главна дирекция инснсекция за държавен технически надзор Горновски назначи военния пенсионер Борислав Георгиев, който  до момента работи в частна фирма „ЕСТИМА КМ“ ООД  за оценяване на съответствието и технически надзор. Той е председател и на СДРУЖЕНИЕ „ОБЕДИНЕНИЕ ТЕХНИЧЕСКИ НАДЗОР – БЪЛГАРИЯ“ и участва в промяната на наредбите, с които работи Главната дирекция. Днес Георгиев встъпва в длъжност. “Това не е ли 100% -тов конфликт на интереси и от двете позиции. Каква Ви е целта г-н Горновски – да няма никакъв контрол и да се обезсилва дейността на агенцията ли? И толкова ли няма млади специалисти?  Пенсионери в агенцията над 30% от служителите , които са общо 400 души. Пенсионери са и заместник председателите Валтер Василев и Кирил Войнов. Редно е вече Агенцията  да се прекръсти в Клуб на пенсионера.” – пишат на редакционните имейли наши читатели.
Борислав Георгиев е роден през 1951 г. Завършил е Висшето военно училище за артилерия и ПВО – Шумен. Специализирал е осигуряване и сертификация на качеството на военната и специална продукция в Техническия университет – София. От 1995 г. до 2005 г. работи в Министерството на отбраната като началник на отдел, директор на дирекции във ведомството и в ИА „Изпитвания и контролни измервания на въоръжение, техника и имущества” към МО. В периода 1989 г.-1995 г. е бил главен асистент във Военната академия „Г. С. Раковски”. От 04 Юли 2008  до 23.12.2009г. е ИД. Председател на ДАМТН, но бранша пряко свързан с дейността на агенцията си спомня, че е махнат за корупция.

Междувременно стана ясно, че Горновски е внесъл предложение при министър председателя Бойко Борисов и Министерският съвет, агенцията да мине на пряко подчинение на вицепремиера Валери Симеонов. Известно е, че Горновси и Симеонов са състуденти и големи приятели. В момента агенцията, оглавявана от Горновси, е на подчинение на Министерство на икономиката. От министерството инициираха серия провери на дейността на агенцията. Сметната палата излезе със скандален доклад за финансови злоупотреби, прокуратурата също се зае да търси виновни лица, част от служителите подадоха оставки. Проверките продължават повече от половин година.