Драго Чая заряза диетата си – пи люта черешова ракия, облиза се на качамак с череши и опита над 60 сладкиша в Кюстендил

Драго пренебрегна диетата в името на Празника на черешата

Драго Драганов има фамилна къща в Горно Уйно и всяко лято отдъхва там

 

Със стотици зелници, баници, кексове и коктейли с череши бяха обсипани масите на празника в града, Виолета Вьорнер, Детелина Тихолова и Луиза Базовичка се затрудниха с обявяването на ппобедител

С кулинарната надпревара „Череши в кухнята“ в Кюстендил и състезателни игри с череши бе сложен финалния щрих на 11- то издание на Празника на черешата в Кюстендил.

Капачка черешова ракия за проба

Водещ бе Драго Драганов, който не крие сантимента си към Кюстендилския край, тъй като в село Горно Уйно има фамилна къща и всяко лято прекарва доста от свободното си време в крайграничното село.

Мезе от качамак с череши

Кулинарната надпревара “Череши в кухнята” предизвика огромен интерес, а участниците от 30 кметства, читалища, фирми и други организации впечатлиха с разнообразните си сладки изкушения и богат асортимент тестени изделия в комбинация с череши.

Щандовете на участниците в конкурса бяха отрупани в изобилие от кулинарни вълшебства, на които не можа да устои дори и водещият Драго Драганов, който от няколко години спазва стриктна диета. Посетителите можеха да водят от зелници, баници, пити, кексове, рола, мъфени, пърленки и какви ли още не лакомства сътворени с череши, та чак до качамак с череши.

Очарователният Драго Чая предвождаше тричленното жури в състав- бизнесадамата и председател Виолета Вьорнер, Детелина Тихолова художник и преподавател и Луиза Базовичка инж. технолог в обиколката по щандовете, които имаха не леката задача да определят победителите в категориите- оригинална рецепта, иновативна кухня, автентична кухня, богат асортимент, съвършен вкус и добро представяне.

Журито Виолета Вьорнер, Детелина Тихолова и Луиза Базовичка

47- годишният водещ и журналист забрави за ден диетата си, с която свали повече от 20 кг и се отдаде на дегустация на изложените по масите вкусотии. Той опита капачка и люта черешова ракия, с мезе качамак с череши, производство на съпругата на известния народен изпълнител Благовест Порожанов- Йорданка.

“Трудно е някой да устои на всички тези прекрасни и най- вече вкусни кулинарни изделия. Опитвам по хапка, за да не прекаля, другото си го взимам за София”, шегуваше се по време на обиколката Драганов, който бе изключително впечатлен и от диетичния ръжен хляб на пещ показан от НЧ Светлина 1871″ село Соволяно.

 

След задълбоченото дегустиране се състоя демонстрации на майстори готвачи, както и състезателни игри с череши, с което бе сложен края на тридневния Празник на черешата.

Краси Ценкова