Певицата Трендафилка Щупалова поля 90-и юбилей на бурен плазник в Ковачевци, овациите обраха музикантите Венцислав Джаджаров и Спаска Борисова от Ресилово

Кметът Йорданка Бекярова организира голям концерт в памет на Кремена Станчева, откри нейна паметна плоча  в двора на читалището

Певицата Трендафилка Щупалова празнува 90-годишния си рожден ден заедно с „Шишмановската група“ и получи поздрави от стотици гости на празник в самоковското село Ковачевци.

Кметът Йорданка Бекярова организира голям концерт в памет на Кремена Станчева, а в двора на читалището Бекярова откри паметна плоча на Кремена Станчева. В събота следобяд десетки музиканти се събраха на село Ковачевци.

Участниците в концерта и многобройната публика бе поздравена сърдечно от Йорданка Бекярова, а един от учениците на Кремена Станчева – Даниел Спасов изпълни нейна любима песен. Сред публиката бе и Радостина Симонова – също ученичка на Кремена Станчева. Много вълнуващо бе събитието, то бе уважено от близките на известната певица, която приживие бе наречена „Славеят на шопската песен“.

Салонът на читалището в Ковачевци се изпълни с хора, със състави от млади и стари изпълнители на автентичен фолклор. Сцената грейна в автентични селски носии от шоплъка и дори в двора се чуваше музиката и песните на съставите от Алино с ръководител Момчил Чалъков, на групите от Ярлово, впечетли силното представяне на доспейци, които участваха с няколко състава, сред които и с много млади и талантливи момичета и момчета. Техни ръководители са Росица Павлова, Елена Ковачка и Теменужка Ковачка.  Няколко пъти на сцената като изпълнител и ръководител на състави излиза Иван Машов, прекрасни бяха изпълненията на певиците от Злокучане с ръководител Генка Стоименова, на съставите от Маджаре, Говедарци, Драгушиново.

Специален поздрав имаше от певици, близки на Кремена Станчева от село Крайници с ръководител Катя Беремова. Много аплодисменти получи дуетът от село Ресилово – Венцислав Джаджаров и Спаска Борисова. Залата се взриви от аплаузи след изпълнението на Калина Аврамова от Ковачевци и нейната „Катерино, моме“.

Впечатли и изпълнението на седемгодишната Дара Стойкова, чийто дядо е от Ковачевци. Поздрави за изпълненията си получиха съставите от Мала Църква с ръководител Елка Любенова, танцовият състав с ръководител Станислав Крумов и детска формация „Камбанки“ с ръководител Евтимия Несторова към Читалище „Младост“ – Самоков.

Вълнуващо бе изпълнението на Шишмановската група към „Младост“ и защото в същия ден една от певиците Трендафилка Щупалова навърши 90 години. Преди концерта тя почерпи колегите си, а после пяха заедно на сцената любими песни. Кметицата на Ковачевци Йорданка Бекярова излезе на сцената и поздрави рожденичката.

Поздрав към участниците и гостите на концерта отправи и предсадетелят на читалището  в Ковачевци Ангел Кощрин.

На финала всички се хванаха на голямо хоро, водено от оркестър „Самоков“. То излезе от салона на читалището и се изви под небето на родното село на Кремена Станчева.