Чудо! 100-годишната черница на опълченеца Христо  Стоилков в Рила ражда бели и червени плодове, баба Катя: Дядо я е донесъл от Анадола, лекува много болести

Катя Стоилкова бере плодове от  черницата и разказва историята й

100-годишна черница в Рила ражда и бели, и червени черници. На чудото не могат да се начудят и местните хора.

Бялата и червена черница в Рила по пътя за Рилския манастир

Черницата е на опълченеца Христо Стоилков и на неговия род. Именно той присажда бяла и червена черница на едно дърво и донася първата черница шандулия от Анадола в Рила. Огромна 5-метрова черница е на пътя за Рилския манастир и до днес дава плод – и бели, и червени черници. Екип на „Вяра” се срещна с 90- годишната потомка на опълченец от град Рила- Катя Стоилкова.

Моравка Стоилкова  също много се гордее с черниците на дядо Христо

Ето какво разказа дълголетничката: „Черницата е садена и присадена от моя дядо по баща – опълченеца Христо Стоилков преди повече от сто години. Дядо ми Христо присадил на черницата и беловица и затова  черницата ражда много вкусни бели и червени черници. Много туристи, тръгнали  за Рилската обител отбиват от пътя, за да си хапнат от черниците и се снимат с нея. Знаете, че в миналото много деца и млади майки са умирали от възпаление на сливици и  на гърлото.

Червените и бели  черници от двата клона на дървото

Само плодовете и сиропите с черница спасяват бронхите и ги чистят от тежката настинка”, разказа Катя, която е работила в Българска поща в София. Христо, който имал три деца, разбрал че черница шандулия спасява живота и лекува  много хора и като се прибирал от войната я донесъл от  Анадола и я присадил  в двора на къщата  си в град  Рила. Роднината на Катя Стоилкова – Моравка Стоилкова също се гордее , че нейният родственик дядо Христо е създал двете черници и че повече от сто и двадесет години те дават плод  и помагат на много хора като лек и вкусен плод.

Деветдесетгодишната Катя Стоилкова  кани хората да си наберат за лек от шандулията в двора й, и се радва ,че продължава добрината на дядо си Христо и баща си Христо към хората.

Петя Милева