Хирургът Златко Величков от Дупница е новият шеф на РЗИ- Кюстендил, читатели: Козничи остави истински кадрови турлюгювеч, нужна е кадрова метла!

Шефът на Спешният център в Дупница д-р Златко Величков е новият шеф на Регионалния здравен инспекторат в Кюстендил. Той встъпва в длъжност в понеделник със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Досегашният шеф на РЗИ Христо Кознички излезе пенсия. Величков е на 51 години, започва професионалния си път като хирург, в общинската болница на Дупница и е един от най-уважаваните лекари. 10 години оглавява Спешният център в Дупница. РЗИ е една от най- важните контролни институции в държавата. Служителите осъществяват контрол над всички хранителни обекти. “Инспекцията в Кюстендил е превърната в хранилка на партийни активисти на БСП и има нужда от сериозна кадрова чистка.” – категорични са читатели на ВЯРА, които изнесоха скандални подробности за кадровият състав.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Шефът на РЗИ-Кюстендил, Христо Кознички е забъркал истински кадрови тюрлюгювеч в поверената му институция. Оказа се, че любимецът на Мая Манолова – Георги Стоянов от младежката организация на БСП с диплома по публична администрация в ЮЗУ, е назначен за началник-отдел „Държавен здравен контрол”. Според правилата на здравното министерство за длъжността се изисква медицинско образование, сигнализираха читатели на вестник „Вяра”. Най-парадоксалното е, че грижата за здравословното хранене на децата в детските градини и училищата е поверена на социолог. Радостин Гюров от Дупница, който няма хал хабер от технология на храненето, кулинария, лабораторни изследвания и т.н., е инспектор по здравословно хранене.

138-01-01 Radostin Gurov

„На особена почит в здравното ведомство е шофьорът. Той се е издигнал до експерт в отдел „Медицински дейности”. Шофьорският щат е съкратен според директивата на правителството за съкращения и сега Георги Стоянов от Кюстендил от шофьор е станал медицинско лице. А най-любопитният факт е, че санитарката Снежана Маринова от Дупница пътува като президентша със служебна кола от Дупница до Кюстендил, за да поддържа чистотата в кабинета на Кознички и колегите си. Тя е много специална, защото за нея се трошат луди пари. Разстоянието между Дупница и Кюстендил е около 40 км, в двете посоки стават 80 км. И това всеки работен ден от месеца. Като се сложат разходите за гориво, поддръжка на кола, шофьор и за санитарка, цифрата значително набъбва, нека прокуратурата направи точните сметки”, приканиха читатели на вестник „Вяра”. В същото време поради липса на пари Кознички закрива единствената за районна паразитологична лаборатория. Безобразията обаче не свършват дотук. Оказва се, че в институцията масово се назначават лица без здравно образование, особено в дирекция „Медицински дейности” и „Държавен здравен контрол”. Структурата на РЗИ-Кюстендил се пука по шефовете от началници, директори на дирекции, старши, главни специалисти, но действащи инспектори и хора с необходимия ценз просто няма. В отдел ДЗК има нови назначения, но нито един от новоназначените няма здравно образование. Там дори е назначен на работа полицай, който поддържа приятелски отношения с Мая Манолова. Юрист в дирекцията работи като здравен инспектор.

138-01-01 мая манолова

През 2013 г. вестник „Вяра” сигнализира тогавашния здравен министър Таня Андреева, че директорът Кознички повишава в длъжност и заплата служител, който е придобил право на пенсия. Главен инспектор Йорданка Атанасова беше издигната за началник „Държавен здравен контрол”. Назначението идва 10 дни преди същата да се пенсионира. Най-вероятната причина за изненадващата рокада е да бъдат източени около 1000 лв., които трябва да изплати държавата като обезщетение за пенсиониране, което е с размер около 900 лв. на месец, равняващи се на 5400 лв. накуп.

Доктор Соня Владимирова, която е заемала длъжността на Йорданка Атанасова и е лекар, е била елиминирана от Кознички. Новоназначената пенсионерка придобива право на пенсия на 12.09.2013 г., а е назначена на поста на 02.09.2013 г. По всичко личи, че целта е чисто финансова облага, съобщиха от ведомството. Въпреки очевадните безобразия нито тогавашният здравният министър Петър Москов, нито шефката на прокуратурата в Кюстендил Камелия Стефанова са си помръднали пръста да предприемат съответните мерки, предвидени по закон.

138-01-01 georgi stoqanov -na4alnik dargaven zdraven kontrol

Потърсен за коментар, Христо Кознички заяви, че е чист пред съвестта си и обясни назначенията: „Георги Стоянов е назначен като началник-отдел „Държавен здравен контрол“ в РЗИ в Кюстендил чрез конкурентен подбор. Той премина на работа при нас преди една година като държавен служител на базата на споразумение между двете администрации – община Невестино и РЗИ-Кюстендил. За неговото място не е необходимо да бъде назначаван лекар. Няма такова нормативно изискване, за поста може да кандидатства и човек с техническо и юридическо образование. Категорично няма протекция на депутатката Мая Манолова“, бе категоричен директорът.

Той обясни, че Йорданка Атанасова, заемала длъжността по-рано, се е пенсионирала през септември 2013 г. „Тя е премина на тази работа от главен инспектор в началник ДЗК, след като се явила на конкурс. Има стаж в Регионалната здравна инспекция, а преди това в ХЕИ повече от 25 години. Не отговаря на истината това, че сме я назначили само за да си вземе по-голяма пенсия. Когато е приключила работата й тук, е взела възнаграждение толкова, колкото й се полага, не мога да кажа колко, никога не съм знаел сумата“, заяви д-р Христо Кознички.

За мястото на Радостин Гюров, който е социолог по образование, също не се изисква определена специалност. „Той извършва проверки по отношение на здравословното хранене в детските градини. Стига да сте запозната с нормативната уредба и с наредбите, можете да правите и вие такива проверки“, уточни д-р Кознички.

„В РЗИ са едни от най-ниските заплати. Ако средната работна заплата в Кюстендилска област е 560 лева и ние се нареждаме на трето място отзад напред в класацията в страната, то в РЗИ заплатите са под този праг – 540 лева. Да, в отделите, където са заразните болести, има лекари, и там те са необходими, но ние проверяваме фризьорски салони, козметични, гумаджийници, правят се проби за вода, където не е необходимо да има лекари, по-скоро са ни нужни инженери. Ние предпочитаме лекари, но при това ниско заплащане няма как да ги привлечем. Аз съм изряден пред себе си, дълги години съм бил ръководител, бил съм заместник-директор на касата, после директор, а сега и шеф на РЗИ и не съм допускал назначения без конкурси, съвестта ми е чиста, още повече – остава ми малко до пенсионирането. Не съм извършил нищо нередно“, категоричен бе д-р Кознички.

Бившият шофьор Георги Стоянов в момента е преназначен в най-ниската категория – специалист и отговаря и за архивирането, тъй като служителката освободи мястото по здравословни причини. „Всяко преназначаване обаче при мен се прави от комисия, и то след конкурс“, категоричен бе медикът. Д-р Христо Кознички заяви, че според нормативната уредба само за директор на РЗИ е необходим лекар с 5 години стаж, а също и за заместник, за всички останали позиции не е задължително.

138-01-01 Москов

„Санитарката Снежана Маринова действително я вози кола на РЗИ, но това не е всеки ден, а в дните, когато с нашия транспорт от Дупница се докарват водните проби за обработка, както и за изследване на биологичните материали. Във всички останали дни тя си взима от тук такси до автогарата и си хваща автобуса до Дупница. Знам, че три пъти в седмицата ползва транспорта на служителите от Дупница, които са в прокуратурата”, добави още директорът на РЗИ.

По отношение на твърденията, че в отдела на Георги Стоянов – „Държавен здравен контрол”, има назначен бивш военен, Кознички заяви, че за мястото е обявен конкурс. „Става въпрос за безработен човек, който е бил в Гражданска защита, в Завода за кондензатори, а също и в Инспекцията по труда. Кандидатствал е и сме го назначали. Не съм погазил закона. Вие знаете ли, че за всяко назначение юристката ми повтаря да проверя всички казуси, до досада. Няма как да съм съкратил някого, знам какво е да имаш безработен вкъщи. Запазил съм хората, въпреки че бюджетът ни тази година е намален драстично и съкращенията бяха необходими“, заяви преди време д-р Христо Кознички.

Снимки:

1. Д-р Христо Кознички

2. Радостин Гюров

3. Камелия Стефанова

4. Мая Манолова

5. Георги Стоянов

6. Петър Москов