Адвокат Марковски за казуса Иванчева: Българският съд не е човечен!

“Тя има здравословни проблеми, нужна е намеса на специалисти”

Българският съд не е мъдър и човечен, защото Конституцията и държавата защитават живота и здравето на гражданите. Това каза, адвокатът Марин Марковски, който защитава бившия кмет на район “Младост” Десислава Иванчева.
Вчера Специализираният съд остави Иванчева в ареста. Магистратите отхвърлиха искането й за по-лека мярка заради здравословни проблеми. Мотивът им е, че представените медицински документи се отнасяли до стари заболявания, за които няма данни да са се обострили. Преди дни пък Иванчева влезе в болницата към затвора, където прекара две седмици именно заради здравословни проблеми.
Прокурорът по делото съобщи, че тя и друг обвиняем – Петко Дюлгеров, са си разменяли бележки, за да уеднаквят версиите си. Адвокатът на Иванчева каза, че това е “контролирана кореспонденция”.
“Дюлгеров, който категорично сътрудничи с полицията, със следствието и прокуратурата, му се дава възможност да кореспондира с Иванчева. Тя му е написала няколко бележки, които по съдържанието си са да каже истината”, обясни адвокат Марковски.
Относно решението на съда да остави Иванчева в ареста, въпреки здравословните ѝ проблеми, нейният защитник каза, че тя има сериозни проблеми, за които е нужно лечение, което не може да се случи в ареста, защото е необходима медицинска техника и специалисти.
“Аз съм обезпокоен за здравето на госпожа Иванчева. Носим отговорност за нейното здраве и затова искахме да я пуснат под гаранция, дори и домашен арест, за да може да се лекува”, допълни адвокат Марковски.
Марковски припомни също, че що се касае за делото срещу бившия кмет на район “Младост”, обвинението все още не може да събере повече доказателства.