Част от протестиращите от двете сандански села, които не искат водомери с навъртащите се около тях съветници с Румен Пачов

Наближават избори и някои съветници се държат като удавници за сламка,  кой ще следи качеството на водата, кой ще носи отговорност, ако се появят отклонения, питат водни инженери

„Ай мама му стара, как ще искате да поставяте водомери на жителите на селата Пирин и Горно Спанчево. Първо кметската управа трябва да участва по европейски програми, да направи модерен водопровод и тогава да искате пари. Сега няма основание.

Евгени Панайотов – със синята риза

И не ме прекъсвайте когато говоря. Никакви водомери”, изцепи се общинският съветник лидер на Народен съюз на Евгени Панайотов по време на дебатите по една от ключовите точки на дневния ред на сесията. Кметът Кирил Котев внесе предложение дейността по предоставяне на ВиК услуга и поддържане на ВиК системата на селата Пирин и Горно Спанчево, включително и поемане на финансовите задължения, най-после да стане факт. Решението на кмета общината да влезе във функциите си в две села и да се сложи край на безотчетното ползване на вода срещна остра съпротива на част на жителите на селата, а също и от общинските съветници. Около 20-тина души влетяха в сесията , за да протестират. Единствено Антон Стоянов заяви волята на жителите: „Не искаме водомери”. Половината от общинските съветници, начело с Евгени Панайотов от Народен съюз  и Земеделски съюз „Ал. Стамболийски”, начело с Румен Пачов, Явор Аргиров, Звездан Гацев, Кирил Ханджийски плонжираха пред протестиращите и отхвърлиха предложението на градоначалника. „Това е популизъм в действие. Наближават избори и някои съветници се държат като удавници за сламка. Кой ще следи качеството на водата, изискванията които са по закон – радиационни, химични, биологично…Кой носи отговорност? Въпросът не е само в тръбата и кой я е направил”, писаха на редакционните имейли вчера инженери от ВиК УВЕКС.  Санданчани припомниха и друг ужасен случай от преди години, когато в санданданското село Кръстилци потече радиоактивна вода. „Може да се случи да се появи уран и кой ще е виновен? Какво ще правят тогава хората, те сами ли ще се справят с проблема, след като се бият в гърдите, че сами ще си отстраняват авариите?, питаха санданчани.

Водите на България са изключително държавна собственост, но се оказва, че има  жители на 2 села в Сандански с над 300 души, които никога не са внесли и една стотинка държавна такса.