Яне Янев хвана сесията в Сандански за опашката, удари подпис за надница и отиде да обядва в „Св. Никола”

Яне Янев по време на обяда си

Тичах по съдебни дела, сопна се лидерът на РЗС на въпрос на „Вяра” смята ли, че е заслужил заплата за това заседание

Лидерът на РЗС и съветник в ОбС – Сандански, Яне Янев дойде точно 10 минути преди края на сесията в южния град, разписа се като младоженец в присъствения лист и направи обратен завой към изхода.

Секретарката поднесе присъствения лист на Яне Янев 10 минути преди края на сесията, когато той се появи, за да се разпише после и на ордер. 5 минути по-късно Янев се разположи царствено с приятели в елитен ресторант.

Той си тръгна с част от съветниците от групата на РЗС, с които се настани царствено в луксозния ресторант на хотел „Св. Никола” в центъра на Сандански. Янев влезе в залата на ОбС тихомълком с буреносен поглед, без дори да каже добър ден на колегите си. Секретарката на председателя на Общинския съвет Георги Георгиев побърза да му поднесе присъствения лист.

Костадин Станоев от РЗС стоя като войник на пост сам през цялато време на сесията.

 Янев имаше време само да седне на мястото си, да се разпише и да натисни три пъти копчето за гласуване по трите последни точки от дневния ред, после скочи и реши да си тръгне, отново тихомълком. Янев обаче влезе в сблъсък с екип на вестник „Вяра”, след въпроса „г-н Янев, най- вероятно се разписахте в присъствения лист, макар да пропуснахте сесията, която започна в 9 часа и приключи току- що в 14,15 часа, за да получите възнаграждение за заседанието. Редно ли е да вземете заплата, равна на заплатата на колегите Ви, които са тук от сутринта?” Цял ден в залата стоя като дежурен на пост съветникът от РЗС Костадин Станоев. Янев отговори така: “Цял ден бях по съдебни дела. Тук ли да дойда, като имам съдебни дела? Съдя такива като вас.”, каза с нетърпящ възражения тон лидерът на РЗС в присъствието на всички съветници. Общинският съветник от НФСБ Живко Иванов заяви за “Вяра”: “Въпросите са ви точно в целта и много адекватни. Не беше редно Янев да се разписва в присъствената книга минути преди края на сесията,” Председателят на ОбС Георги Георгиев беше категоричен: “Не е редно Янев да вземе заплата, не може да дойдеш на края на сесията и да претендираш за пълно възнаграждение. Доколкото си спомням трябва да има два подписа от всеки съветник по един в края и в началото на сесията. Не зная дали Янев се е разписал и за сутринта, макар той цял ден да не беше в залата и да дойде в края на заседанието.”, каза Георгиев.

Припомняме, че на предходната сесия Янев направи обратното, дойде сутринта, стоя 10 минути, тропна по масата, скръцна със зъби по повод злободневна тема, врътна се и офейка. Колегите му от ОбС отново се потиха почти цял работен ден. Възнагражденията но общинските съветници в Сандански са около 500 лв. на месец. Вестник „Вяра” ще следи случая „Янев” и ще поиска справка по Закона за достъп до информация срещу каква сума на месец се разписва лидерът на РЗС, колко отсъствия и отсъствие е записал на заседанията на ОбС?

Друг е въпросът каква точно работа е свършил, дори когато присъства. Янев е известен като най- устатия съветник в ОбС Сандански, дали обаче това е от полза за санданчани е съвсем друга тема, защото за Общинския съвет едва ли олимпийският принцип „важно е участието” е основният.