Десетки майки от Перник протестираха в подкрепа на децата с увреждания, Даниела Григорова: Адски трудно ми е да се поставя на тяхно място

Протестът на пернишките майки

Лошото време не уплаши десетки пернишки майки, които излязоха на протест  в знак на съпричастие към семействата на деца с увреждания, които от седмици протестират в столицата и в други градове на страната. „Системата ги/ни убива” ме мотото на перничанки, които застанаха под ръмящия дъжд заедно с децата си, за да искат промяна в нормативната уредба, която да гарантира нормално съществуване на изстрадалите семейства, които са притеснени за днешния и утрешния ден на децата си.

„Решението ми да организират този протест беше спонтанно, емоционално. Никой няма право да се отнася така с майките и с децата, които имат по-различни потреби. Опитвам се поне за минути да се поставя на мястото на тези родители, но ми е много трудно… Не мога!“ – сподели Даниела Григорова.

Тя допълни, че на хората, които имат такива проблеми, думата трябва да се чува. Да се чуе от тези, които са там „горе“ поставени, за да решават проблемите на всички нас. Защото децата не трябва да се делят – на нормални и на такива със специални потребности. Всяко дете и всяка майка има право и трябва да живее нормален живот. И обществото не трябва да е длъжник.

„Социалната система трябва да се промени. Трябва да има регистър на хората с увреждания, да има се опишат в него точните увреждания и проценти по телковите решения. В момента системата за лична помощ е хаос. Има програми които се изпълняват от общините, има такива, които се изпълняват от Агенцията за социално подпомагане. И въпреки това средства не стигат, а има хора със 100 процента инвалидност, които нямат личен асистент. Трябва да бъде решен и проблемът с подпомагането на децата, които навършват 18-годишна възраст и изведнъж се оказват в живота с някакви минимални средства за оцеляване“ – сподели Радосвета Николова, която е майка на дете със специални потребности.

Любомира ПЕЛОВА