Атентаторът от Сарафово не харесал палачинките във Варненски хотел

Атентаторът, който загина на летище „Бургас” при взрива на 18 юли 2012 г., е бил във Варна през седмиците преди терористичния акт. Това стана ясно от свидетелски показания в Специализирания наказателен съд във вторник.

По делото задочно подсъдими са издирваните Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, които се смятат за организатори на терористичния акт, пише “Флагман”.

Припомняме, обаче, че третият известен атентатор, който бе на място с бомба в раницата и загина, е Мохамад Хасан Ел Хюсеини, роден в Ливан през 1989 г.

Именно той се подвизавал във Варна в дните преди терористичния акт. На 29 юни той е бил в хотел „Перфект” в северния морски град, за което свидетелства собственичката на хотела Венета Георгиева, както и служителката от рецепцията Виктория Бонева.

Хюсеини бил с фалшива самоличност – представил шофьорска книжка на името на Жан Филип Мартен с регистрация в американския щат Мичиган.

Той обаче нямал американски акцент, забелязали свидетелките. Терористът избягвал да говори, но поискал да се запознае с българската национална кухня. От хотела му дали указания къде да отиде, за да я пробва. Закуската в хотела обаче не му харесала.

„Направи ми впечатление, че седна и поръча палачинки, като обясни, че никога през живота си не е ял. Сийка ги направи, но той не ги хареса. Само опита една хапка и повече не яде. Нищо не каза”, заяви пред съда Виктория Бонева. Тя го описа като „добре сложен” и „симпатично момче”, имал вид на европеец, ходел с шапка, определено не приличал на арабин.

Виктория – тогава 26-годишна, го попитала накъде ще пътува. Направило й впечатление, че тогава той я изгледал странно и попитал защо му задава този въпрос. Накрая отговорил, че ще ходи в София.

Друга свидетелка – Вероника Маринова от варненската туристическа агенция „Чарт еър”, пък обясни, че се видяла с Мохамад в четвъртъка преди атентата. Справка показва, че датата трябва да е била 12 юли. Терористът поискал съдействие от нея за наемане на кола от „рент-а-кар”.

Вероника впоследствие разпознала атентатора от известните видео кадри, на които той се вижда на терминала на аерогарата в Бургас.

„Разпознах го от клипа – поведението му, облеклото му. Беше с абсолютно същите панталони”, обясни свидетелката, като постави акцент и на „по-особения начин на движение и стойката” на терориста.

Той обаче реално бил с къса коса. Припомняме, че на кадрите Мохамад е с перука.

Освен това Вероника си спомня, че той бил с фирмена торба на варненския „Гранд мол”. Търговският център бил на средно разстояние от офиса й до катедралата и можело да се извърви и пеша. Което предполага, че атентаторът е бил в мола.

Румен Кънев от „рент-а-кар” фирмата пък разказа, че 23-годишният Мохамад наел колата за четири дни. Не споделил къде ще ходи. Както се уговорили, возилото било върнато на бензиностанция до автогарата във Варна.

Румен Кънев огледал колата дали няма проблеми, след което си казали довиждане с клиента. Според свидетеля, Мохамад след това се насочил към автогарата.

На делото се явиха и свидетели, които по това време са работели в Слънчев бряг. Според техните показания друг от атентаторите също опитал да ползва рент-а-кар. Той представил обаче странен документ за осигуровки на името на Ралф Уилям Рико.

Според прокуратурата това е фалшива самоличност на издирвания Хасан Ел Хадж Хасан.

Лицето обяснило на служителя от „рент-а-кар” Ивайло Иванов, че документите му за самоличност са в хотела, а ключът за стаята му е в жена му, която пък била на плажа.

Иванов, който свидетелства в съда, разказа, че терористът му предложил повече пари, за да се съгласи на сделка без лични документи. Той обаче не се навил и двамата се разделили с уговорката да се чуят до един час, ако документите се намерят. Обаждане обаче не последвало.

Таксиметров шофьор от Слънчев бряг пък свидетелства, че неговият колега Иван Греса (прякор), е бил нает от чужденец да го закара до летище „Варна”. Не се разбра обаче за кой от предполагаемите атентатори става въпрос.