Социалистите от Перник занесоха почистващи и перилни препарати, дезинфектанти и одеяла на пострадалите на потопения град Роман

Пернишките социалисти сред хората от Роман

Областният координатор на БСП – Перник Николай Добрев, Мартин Жлябинков – Областен координатор на Младежката организация в БСП – Перник и член на НС на МО в БСП и Адриан Скримов – член на НС на МО в БСП доставиха дарените от народните представители от ПГ на „БСП за България“ Станислав Владимиров и Любомир Бонев, председателя на ОблС на БСП – Перник Валентин Петков, социалисти и жители на Перник, почистващи и перилни препарати, дезинфектанти и одеяла на пострадалите от наводнението в град Роман.

„Трагедията на хората е голяма и се надяваме, поне малко да сме им помогнали“, коментираха младите социалисти. Те добавиха, че това, което са видели в Роман не може да се опише с думи. „Домовете на хората в момента не са годни за живеене, много от тях нямат къде да отидат и се подслоняват при съседи“, добавиха те. Младите социалисти казаха още, че ще продължат със събирането на дарения за Роман, които ще бъдат изпратени на най-нуждаещите се жители на града.

„След изнесеното заседание на ОблС на БСП – Враца в Роман, социалисти от организацията в града и областният съвет на БСП се организираха, за да помагат на пострадалите си съграждани  да почистят домовете си и да извозят унищожената покъщнина. Трагедията на хората е голяма и затова сме впрегнати всички сили, за да помогнем“. Това каза председателят на ОблС на БСП – Враца Иво Лилов. Той добави, че БСП е доставила и водоструйки, с които се почистват и дезинфекцират къщите на хората, защото общината дезинфекцира само общи площи и от избирателно. Лилов коментира, че одводнителните канали в града са почистени едва след бедствието, което допълнително е усложнило ситуацията. Той бе категоричен, че социалистите ще търсят справедливост за жителите на града и ще изпратят писмо до прокуратурата, за да се направи проверка, дали в нощта на наводнението са изпускани язовири.

„Единствено представителите на БСП са тук, за да ни помогнат. Държавата и общината ги няма“,заявиха жители на Роман. Те добавиха, че е добре, че е започнало поне третирането с препарати на улиците и градинките, за да не плъзгат зарази. „Питаме, обаче защо улиците се почистват и третират с препарати избирателно? Дали принципа е политически, етнически или друг“, попитаха те. Жителите на града са категорични, че не вярват, че наводнението е причинено само от дъжда. „Нека институциите да не ни заблуждават“, заявиха те. Жители на гр. Роман коментираха, че половин час преди вълната да залее близкия до реката квартал кметът и зам.-кметове на общината, заедно с представители на други институции са били на дигата. „След като са били там и са знаели, че нещо ще се случи, защо не предупредиха населението ,за да спасим поне част от вещите си, сега нямаме нищо? Отчаяни сме“, заявиха още те.