Иззеха 13 защитени костенурки от дом в село Микрево

13 екземпляра шипобедрена и 6 екземпляра шипоопашата костенурки, отриха полицаи в частен дом в в село Микрево, община Струмяни.Котенурките, които са защитен вид, са предадени на служители на РИОСВ-Благоевград.

За случая е уведомена Окръжна прокуратура-Благоевград, вече е образувано досъдебно производство. Шипоопашатите и шипобедрените костенурки са застрашен вид в световен мащаб.

“След като приключи досъдебното производство и прокуратурата постанови каква ще бъде по-нататък процедурата и ако върне случая за административно разглеждане в рамките на компетентността на РИОСВ-Благоевград, тогава може да се предприемат действия от наша страна”, съобщи Александър Гошев от пресцентъра на екоинспекцията.

Сигналът е получен и регистриран в РИОСВ-Благоевград. Костенурките са иззети и оставени на съхранение в зоопарка в Благоевград. “Вероятно те ще бъдат пуснати на свобода, след като приключат нещата. Има много подобни случаи. Тъй като деянието може да съставлява нарушение по НК, могат да се предприемат съответните мерки. Ако това не се случи, тогава имаме възможност по административен път, съгласно Закона за биологичното разнообразие, да бъде съставен акт и наложена глоба с наказателно постановление”, допълни Гошев.