20 журналисти от Европа хапнаха ягоди в Долна баня, Иван Чубрин им показа масивите си, в с. Свети Спас Георги Мичев налива 14- годишно вино

Двадесет представители на земеделски медии от Европа ядоха ягоди и малини в Долна баня. Журналистите са в страната, за да видят отблизо селското стопанство на България в рамките на първото официално посещение на журналисти, членове на ENAG. То бе организирано от АСЖБ в партньорство с Министерството на земеделието, храните и горите / МЗХГ / в дните около неформалната среща на земеделските министри на страните членки по време на българското председателсто на Съвета на Европейския съюз.

Журналистите бяха от медии от Германия, Белгия, Щвейцария, Холандия, Дания, Австрия, Великобритания, Франция, Унгария, Словения и Румъния.

В Долна баня, където със съдействието на Държавен фонд “Земеделие” местни производители на ягоди и малини представиха своето производство.

От години ягодите и малините са основен поминък на хората в Долнобанското поле. След няколкогодишно прекъсване на отглеждане на ягодоплодни култури в рилския град от десетина години вече отново десетки семейства се върнаха към един от основните поминъци в общината.

Така отчасти се решава и големият проблем с безработицата, обезлюдяването и възможността за действителни доходи на местните земеделци.

Местни производители отведоха на полето журналистите от групата на ЕNAG, за да видят как се отглеждат ягоди екологично и без пестициде, макар и без сертифициране.

Местният земеделец Иван Чубрин ги разведе из своите 14 дка с ягоди и 4 дка с малини. Градините се напояват по капков път, а в селското стопанство са ангажирани партньорката му и синът му Иван.

Медийната група се запозна отблизо и с балнеотуризма в Долна баня и благотворителните свойства на минералната вода, като посетиха хотел Долна баня и новият комплекс Европа.

Журналистите бяха поканени и на винена дегустация в енотеката на хотел Природа в най-новото село в страната Свети Спас. Тук на място сомелиерът Георги Мичев им представи 14-сет годишно кове от мерло с широка мелнишка, произведено по естествен способ без сулфити.